isauragyűjt Creative Commons License 2017.06.03 -1 1 2939

Kósa tagadja, hogy kormányzati befolyásra kapott pénzt a CÖF

A jóváhagyás Kósa Lajos szerint csupán egy nyilvántartásba vétel – a Fidesz frakcióvezetője továbbra is tagadja, hogy a CÖF kormányzati befolyásra jutott félmilliárdos forintos támogatáshoz az MVM-től. Pedig erről éppen a Villamos Művek kommunikációs igazgatója nyilatkozott. Az ellenzék felelősségre vonást követel.

A Civil Összefogás Fórum szóvivője, Lomnici Zoltán korábban egy lakossági fórumon a monoriak előtt az MVM félmilliárdos támogatását próbálta bagatellizálni. „Azt nagyon nehéz elviselni, és azt én elfogadom, hogy Soros György 22 milliárdot adott az elmúlt időszakban a saját civil szervezeteinek Magyarországon és ehhez képest a legnagyobb fogás egy jóval kisebb tétel a CÖF kapcsán. Tehát én ezt el tudom fogadni, hogy fáj, ők a többszörösét, vagy hatványozott pénzből gazdálkodnak, és ehhez képest hát, apróságokat – idézőjelben – találnak. Az apróság természetesen a 22 milliárdhoz képest értendő” – magyarázta Lomnic

Soros György pénze azonban magántulajdon, míg a Lomnici Zoltán által apróságnak nevezett 508 millió forint közpénz. „A támogatási politikánk egységes elvekre épül, a kultúra és a tudomány támogatásán túl a jótékonykodásban is igen aktívak vagyunk. A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá” – ezt a Magyar Villamos Művek kommunikációs igazgatója nyilatkozta a kormányközeli Origónak. Bentzik Réka azt is elmondta, az állami cég mindig a kérelmező által megjelölt összegről dönt.

Vagyis eszerint a félmilliárdos összeget a CÖF szabta meg és a támogatásról nemcsak, hogy tudott a kormányzati szerv, de az is hagyta jóvá.

Kósa Lajos szerint „a Nemzeti Kommunikációs Hivatal egy nyilvántartást vezet, hogy lehessen tudni, a közpénzből milyen irányba, milyen támogatások mennek ki, de a döntést minden esetben az érintett vállalatok hozzák meg”. A Fidesz frakcióvezetője a kormánytagok korábbi nyilatkozataival egybehangzóan mégis továbbra is tagadja, hogy a kormánynak befolyása lenne az MVM támogatási politikájára. A CÖF  tevékenységét pedig hasznosnak tartja.

Én is.

Közpénzgecik.

Előzmény: isauragyűjt (2932)