Üdv mindenkinek!
Volt itt pár hozzászólással korábban egy problémám - P0342 ("Vezérműtengely helyzet érzékelő 'A' áramkör alacsony jelszint - 1.hengersor vagy egyedülálló szenzor") és P0420 ("Katalizátor-rendszer hatékonyság határérték alatt - 1.hengersor") hiba egyszerre, néha kicsit nehézkes indítással. Gondoltam, megosztom a tapasztalatokat, hátha segít másnak is.
Mivel a P0342 mellett megjelent egy P0341 is, ami szintén a veztengely helyzetjelző jeladó hibájára utal, első körben azt cseréltettem, két megfontolásból: sokkal olcsóbb, mint a katalizátor :-), illetve ha jól értettem, a veztengely jeladó hibája okozhat katalizátor hibajelzést is (ha a veztengely jeladó nem korrekt értéket mutat, akkor kerülhet el nem égett üzemanyag a katalizátorba, ami okozhatja a katalizátor hibajelzését). A lényeg: a csere óta az autó pöccre indul, illetve nincs semmilyen hibajelzés. Egyébként ellenőriztettem a katalizátort is, ránézésre nincs baja, egyben van benne a betét, nincs eltömődve sem, szóval remélem, hogy megoldódott mindkét probléma.
Azért hogy érdekes legyen a dolog, történt más is... Ahogy elhoztam a szerelőtől a kocsit, másnap éjjel hazafelé ordenáré csörgést hallottam a kocsi bal eleje felől. Kicsit tesztelgettem, kiderült, hogy alacsony fordulatról felpörögve, terhelve csörög, magasabb fordulaton, illetve üresen pörgetve nem. Lövésem se volt, hogy mi lehet, de éjjel nem nagyon tudtam foglalkozni vele. Mivel a kocsi vezetés közben nem viselkedett furán, a fék fogott, a kormány mozgott, a motor (amikor nem csörgött) szépen szólt, hibajelzés nem volt, arra gondoltam, hogy valami elengedett, meglazult egy csavar, ilyesmi, így óvatosan hazagurultam vele. Másnap reggel kigurultam az udvarról, csekkoltam, csörög-e még. Csörgött. Gondoltam, mielőtt megint szerelőhöz fordulnék, benézek a géptető alá, megrángatom, amit elérek, hátha tényleg csak ilyesmi a gond. Nos, a hiba oka az volt, hogy a veztengely jeladó cseréjekor k*rva meleg volt, így a szerelő kissé elbambulhatott - a légszűrőház mellett, bal oldalon lévő résben felejtett egy kb. 20 centi hosszú, bites csőkulcs toldót... :-D
Beren