bombaba Creative Commons License 2017.05.31 0 0 24552

Nem tudom, van-e valaki, aki ismeri a citrusok virágzási és termékenyülési szokásait.

Nem különösebben érdekelt, míg teremtek a citrusaim és bele nem futottam a Nápolyi lime-ba, ami 2011 óta állomásozik nálam, virágzik igen bőségesen, de nem terem. Első alkalommal még nem is tűnt föl, végülis fiatal volt, majd belejön - gondoltam. De 2-3 éve már gyanakvóan figyelem az összes citrust, melyik, hogy működik.

- Tavaly az óriás cédrát szépen virágzott, nem kötött. Idén ismét szépen indult, sok-sok virággal. Lassan a végére ér a virágzása. Amit észrevettem: fürtökben hozza a  termő és porzó virágokat, a fürtben kis számú termő virág nyílik, a többi porzós. A porzósak természetesen lehullanak, a termő többnyire - közel 100 %-ban - köt, ami kötött, elkezd fejlődni, és valószínű már nem potyog le. 

- A citrom valószínű nagyon hasonlóan működik, azaz két ivarú, egylaki, önporzó.

- A Nápolyi nagy kérdés. Az általam sterilnek nevezett virágok porzósok, viszont nincs a fán termő virág. A fajta a XVI. században a medici kertekből terjedt el, 1839-ben  a legkellemesebb citromként írta le Gallesio. Nem esik szó a virágzás körül bonyodalmakról, a fajta évszázadokon át fennmaradt, ez termés nélkül nem tötrént volna meg. (A  hivatkozás Oscar Tintori könyvéből származik.) 

- az általam ismert többi  lime partenokarp, azaz megtermékenyítés nélkül terem. A virág már a kinyíláskor tartalmazza a fejlődő kis termést. Ilyen a Máltai, Karibi, Sharbati. 
- a kumkvat, limakvat virágait még ilyen alaposan nem figyeltem meg, mert teremnek nélkülem.

- Miyagawa van még, az is partenokarpnak látszik.