Csak tippelni tudnék (hozzáértés hiányában).
Harumafuji a jelenkor 4 Yokozunája közül messze a legkisebb test - tömegű (135 - 140 kg között van).
Hakuho és Kakuryu 160 kg, míg Kisenosato (aki ebben az évben kb 10 kg+- t szedett fel) már 184 kg.
Emiatt Harumafuji a legrobbanékonyabb négyük közül és ráadásul - mongolként - szerintem a birkózó
tudása is rendkívüli lehet a mongol nemzeti hagyományoknak megfelelően. Én azt látom benne, hogy
mozgékony, robbanékony és a technikája is nagyon jó. Emellett azonban Ő is tud nagyon rapszodikus
lenni, ahogy azt a Haru Basho (10 - 5) példája is mutatja. Én - legalábbis ott - nem láttam rajta, hogy
sérülten versenyzett volna. Sokkal inkább valamiféle enerváltságot, motiváció - hiányt láttam, ahogy
a két másik mongol Yokozunán is. Ezzel szemben Kise ott maga volt a küzdőszellem, akarat és ott az
érvényesült, egészen az utolsó előtti napi összecsapásáig, ahol - amikor megsérült. Egyébként maga
a kisebb test - tömeg már Chiyonofuji (127 kg) és Wakanohana (134 kg) esetében is nagyon hatékony
fegyver volt megfelelő mozgékonysággal, robbanékonysággal és technikával párosítva, sokszor a még
jóval súlyosabbakal (Okinoumi és Futahaguro, illetve Akebono és Musashimaru) szemben is.
Kotoshogiku két tornával korábban (Hatsu - január) még Ozeki volt (kado - ban) és azután visszaesett
Sekiwake rangba és azóta sem képes magára találni. Érzésem szerint nála az lehet a helyzet, amiről
az előző hsz. - omban írtam. Idősebb - ként már nemigen képes újítani, így a stílusát és a technikáját
(ami sajnos erre, az általad spártai tömörséggel hastunkolásnak minősített táncra emlékeztet) mára
a fiatalabb és sikerre éhesebb versenyzők is kiismerték és megtanulták - megtalálták az ellenszerét.