Sziasztok.
Az félreolvasás - félreértés az volt, hogy Mókuscic által írt hozzászolást olvastam félre.
Ezért elnézést is kértem. Ő az általam írt dolognak pont az ellenkezőjét írta csak én ugyannannak olvastam mint az enyémet... Bocsi!
De itt tényleg ez a "legenda" terjeng már időtlen idők óta.
Itt egy kb 20ezer lakosú város és a környék így tudja. Kérdeztem régebben kertészetben az elárúsítót, aki bizonyára nem szakember de ő is így tudja és van tőlem pár háznyira egy rózsatermesztő, aki időtlen idők óta termeszt és árúsit szálas rózsát a piacon, na ő is így csinálja. Nem kicsibe nyomja az öreg mert egy kb 1500 négyzetméteres területen termeszt rózsát. Szoktam látni nála a sok befőttesüveggel lefedett dugványokat. Szóval nem csak a nénikék...
Lehet valaki egyszer kitalálta hogy fejjel lefele teszik aztán úgy is meggyökeresedett.
Amúgy van a "technológiában" egy olyan rész is hogy a dugványt egy befőttes üveggel lefedik.
De senki nem tér ki arra a részletre, hogy milyen mélyre kell a földbe tenni és valószínüleg ott a lényeg, hogy bekerüljön a földbe legalább egy levélrész az alvórügy miatt.
Nem ismerem a rózsák habitusát, de valószínű azért működik a dolog, mert a szár valahol meggyökeresedik és egy levéltövében egy alvórügy megindul.
A mindenki által ismert "hagyomás" dugványozást is ahogy írjátok virágzás után kell elvégezni, ezt is és lehet a virágot nevelt szár könnyebben gyökeresedik, esetleg a szárvégi rügyek könnyebben indulnak...?
Amugy amiért az egészet itt megkérdeztem, csak az volt, hogy eddig nem kaptam sehol futórózsát ami hosszú virágzású és gondoltam dugványozok, csak az itt használt módszernél nem tudtam, hogy van e már virágzás után kifejlődött mag és az bújik ki, vagy a dugvány gyökerezik.
Mivel a nyakatekert dugványozásnél a földböl tör elő az új rózsa, valószínű egy alvórügyből.