Honeur Creative Commons License 2017.05.18 0 0 3977

A "halott test" dologról ezt írja az angol Wikipédia:
"On rare occasions, the referee or judges may award the win to the wrestler who touched the ground first. This happens if both wrestlers touch the ground at nearly the same time and it is decided that the wrestler who touched the ground second had no chance of winning, his opponent's superior sumo having put him in an irrecoverable position. The losing wrestler is referred to as being shini-tai ("dead body") in this case."
Hevenyészett fordításban:

Ritka alkalmakkor előfordul, hogy a mérkőzésvezető vagy a bírák annak a birkózónak ítélik a győzelmet, aki először ért a talajhoz. Ez olyankor van, ha mindkét szumós közel egyszerre ér talajt, és azt állapítják meg, hogy a másodjára talajt érő birkózónak nem volt esélye a győzelemre, az ellenfele "magasabb szintű szumója" (superior sumo) helyrehozhatatlan helyzetbe hozta. Ilyen esetben a vesztesre mint "shini-tai"-ra ("halott test") utalnak.
Én már elég régóta nézem a szumót, és volt egy-két eset, amikor jogosnak éreztem ennek a szabálynak az alkalmazását. A legutóbbi két eset közül én a múltkorit véleményesnek - vagyis elfogadhatónak - gondoltam, most viszont az én megítélésem szerint sem volt jogos a szabály alkalmazása, Ura legalább olyan mértékben részese volt a döntő akciónak, mint Tocsinosin. De politikát sem tudok a dologban látni, hiszen Ura egy tehetséges, feltörekvő fiatal japán versenyző, Tocsinosin pedig egy tapasztalt grúz, mi a csudáért kedveznének neki?

Előzmény: kaiorulez (3976)