Szia,
A minőségi fóliák, amikkel én dolgoztam, 0,2 mm vastagok voltak és 4 éves gyári garancia tartozott hozzájuk. Volt olyan hely több is, ahol 11-12 évet is kibírt.
Úgy tapasztaltam, hogy a tartós fólia is igazán akkor tartós, ha jó a váz szerkezet.
Nagyon sok múlik azon is, hogy mennyire tud mozogni a vázon a fólia.
Ha laza a fólia. akkor a szél folyamatosan tudja mozgatni és a bordáknál a surlódás miatt elkezd a fólia kopni, ill. vékonyodni. Ezeken a helyeken fog elsőnek elszakadni a fólia.
A modern házaknál ez úgy van kiküszöbölve, hogy dupla rétegű légpárnás a fólia borítása.
A felfúvó rendszer folyamatosan feszesen tartja mindkét fólia réteget ráadásként pedig a két réteg közötti levegő nagyon jó hőszigetelést biztosít a külső hideggel szemben.
Az árakra visszatérve a polikarbonát borítás választásakor érdemes alaposan körüljárni a kiegészítő cuccok árait is, mert ahogy Te is írtad érhetik az embert meglepetések.
A spéci toldó és lezáró profilok, a szegő ragasztó szalagok, alátét gumik, rögzítő csavarok elég komoly plusz költséggel terhelik meg a projektet, amire a legtöbben nem számítanak.
Sok múlik a részleteken, ajtó(k), szellőző(k) és azok precíz záródása, pontos illesztések.
A precíz igényes munka pedig időigényes, tehát nem olcsó.
Fontos a jó minőségű lehetőleg horganyzott szerkezeti alapanyag is.
Más fórumokon is gyakran olvasni olyanokat, hogy műanyag csőből, meg fekete csőből hajlítgatnak fólia vázakat. Az utóbbit jó esetben lefestik, de van, aki még azt is luxusnak tartja.
A rozsdás csőváz a legjobb minőségű fóliát is kivégzi idő előtt.
Sokan alapból elvetik a horganyzott anyag használatát mondván, hogy az drága.
Na és a jó minőségű festék több rétegben felkenve a fém felület alapos előkészítése, hogy tartós is legyen az nem drága ?
Dehogy nem.
Tartósságban egy tüzi horgany bevonat a házi körülmények között elérhető legalaposabban felvitt festés többszöröse.
Érdemes utána számolni, hogy akkor melyiket érdemes választani.
Van némi macera az anyagok lehorganyoztatásával, de hosszú távon megéri és egy életre el lehet felejteni a felület kezelés gondját.
Üdv