atrego Creative Commons License 2017.05.13 0 1 22330

Tanácsok  Ovolux  tulajdonosoknak és  átépítőknek.

Tapasztalat:Nem   a   keltető/egyébként meglehetősen  primitív/höszabályzójával,nem is  a  páratartalommal  van  a  gond.A   gond   sokkal   banálisabb és  sajnos  elég hosszas  kísérltezéssel,mérgelődéssel    jöttem  rá  a  dolog  nyitjára....

Akármilyen  hőszabályzót,ventilátort tettem  bele,akármilyen  precízen    beállítottam  a   páratartalmat,a  keltető"limitálta"  a  kelő  csirkék  számát......A  pulykák   maradéktalanul  kikeltek  szinte,de  minden  más  madárnál és   főleg a   tyúknál     a  kelés  siralmas   volt.Lassan  rájöttem,hogy  akármennyi   tojást  teszek  bele/hacsak  nem   kevesebbet:)))/mindig   25-30   csibe   kel   ki...Ez  a  keltető  egyszerűen   gyárilag  nem  szellőzik  megfelelően.

A 4  sarkára  4 mm-es  lukakat   fúrtam és   lám......,78   tojásból   78   kikelt......

Valszeg  a  pulykának nincs olyan  oxigénigénye,mint a  csirkének,ezért    keltek  jól   a  kispulykák   és  ugyanezért  a  kacsa.

Pont az  lett  furcsa,hogy   mindig  szinte   ugyanannyi    kicsirke  kelt  ki,konrollhőmérőzés,páramérés,napi   3  forgatás,miegyebek  ellenére.A   tojások  megindultak,aztán  elhaltak,illetve  nem  tudtak   kikelni,kifejlődtek és   meghaltak