Fú, sajnálom, hogy nem bukkantam rá korábban erre a témára, fénykorában azért jöttek erős szemelvények. :D
Nekem egyébként gyakran az a legnagyobb bajom a magyar utazókkal, hogy roppant mód el tudnak szállni maguktól és abszolút szakértőként, a térség alapos ismerőjeként tekinteni magukra, csak azért mert eljutottak X, Y helyekre 7-21 napra.
①
Példámban emberünk eljutott Japánba szűk 3 hétre és ez következik: "...tök egyedül jártam be Miyazaki-tól Tokióig, Kagoshima, Osaka, Kyoto, Himeji, Kagawa sziget, Kanazawa, Takayama, Fujin keresztül még rengeteg helyet. Tokiotól Keletre nem mentem, mert ott már keresztül kellett volna utazni Fukushimán, hogy olyan helyre jussak ami érdekel, de nekem nem ér annyit a kockázat.". Majd mikor valaki feldobja, hogy nem volt-e ez túl sok erre az időre, ez jött: "1 hónap elég rá, hidd el ... A saját tempóm elég ütős, nagyon kevesen tudnának velem utazni, ezért is megyek egyedül. Ettől még a helyeket bőven megélem, sőt. Akkor indulok tovább valahonnan, ha már érzelmileg megkaptam azt, amire úgy érzem, ott az a környezet adni tud."
3 éve élek Japánban, de így sem mondanám, hogy rengeteg helyet megéltem, pláne nem egy hónap alatt. Igyekszem minél többet kirándulni, ám ezek során inkább azt érzem, hogy mennyi mindent nem éltem még át. Viszont ha a partnerünk "még rengeteg helyét" nem is számolom bele, akkor a három hét alatt durván 2 napja jutott egy helyre, de ő "bőven megéli" ezeket. Nem öreg... Az utazásod teljes időtartamát tekintve is max. azt mondhatod el, hogy a tömegközéppontod volt már Japánban és kicsit megkaprgattad a felszínt. Nincs semmi közöm ahhoz, hogy ki milyen tempóban és hány napot utazik, de akkor az ismeretterjesztés is maradjon meg ennek a szintjén és ne jelenjen meg ez a "turista Dunning-Kruger hatás" és ne ajánljunk pl. az országban töltött éjszakáink száma x 2 darab szállást (jelen idézetek folytatása), ne keltsük a pánikot másokban olyannal, aminek tényleges helyzetéről fingunk sincs (pl. Fukushimá-t mindenki szereti túltolni) és ne írjunk végleteket (pl. késett a vonatom → mindenki egy félkegyelmű, aki azt írta, hogy pontosak a vonatok (ez egy máshonnan vett példa)).
Még több erről, ehhez hasonlókról itt.
②
Előző példa továbbfejlesztett változata: "2010 októberben voltam Japánban 10 napos uton utazási irodával. Sajnos sokat esett az eső, a Fuji is ködbe veszett. Mindig szerettem volna visszamenni, hogy láthassam a Fujit és Japánból azt ami kimaradt. Az akkori útvonalam: Narita Tokyo,Yokohama, Kamakura, Owakudani vulkanikus hőforrás, Atami, vonat Nagoya, Ise fsz, Toba Mikimoto gyöngysziget, Kyoto, Nara, Osaka, vonat Fukui, Kanazawa, vonat Niigata, Tsuruoka (Hagurosan Okuibo) Yamagata, vonat Utzunomija, Kegon vízesés, Chuzenji tó, Tosogn szentély, Nikko, Tokyo" - A repteret nem számítva 20+, földrajzilag legalább 15 gyökeresen eltérő helyet látogatott meg 10 nap (!) alatt. Mindezek ellenére egy A/4-es lapot sem tudott kitölteni a látottakról tartott összefoglalója, de készült sok szép, klisés fotó. Ezt is meg tudom érteni, hiszen nem lehet mindenki Vándorboy, de ennek az útnak így mi értelme? Semmi fingja nincs az országról, hiszen végigrohant csupán annaka egy részén, de legalább henceghet, hogy ő járt már ott.
③
Persze a lekezelő hipszter sem maradhat el: "mindenhol faszan szelfiznek a cseresznyefakkal, arrol sem irt senki, hogy meg Hiroshimaban is mekkora ejszakai elet van, Osaka pedig a durvasagaval, siman veri Tokyot, tetszett, szerintem Nara egy tulertekelt giccs, tele turistaval (mozdulni sem lehetett, persze a lukon nem fertek at), meg a budos szarvasokkal, 2 orat birtam, amugy is mennem kellett vissza Osakaba sumora, ami termeszetesen nagyon jo volt ... ja, teljesen jol elvagyok JR Pass nelkul, gondolom, aki ezt megveszi, addig vonatozik cel nelkul, amig meg nem terul es a szallasait is a megalokhoz igazitja" - A több mint ezeréves Nara, mint Japán egykori fővárosa csupán giccses b*ziság büdös szarvasokkal, de sumo nélkül nem lehet teljes egy Japánban tett látogatás még akkor se, ha lövésünk sincs mi történik, de jó megnézni, mert az nagyon japán. Osaka nagyon durva és partnerünk inkább tölti a fél életét éjszakai buszokon, semmint, hogy egy kicsivel többért vasúti bérletet venne, hiszen aki így tesz az egy cél nélkül, fogalmatlanul kóválygó gyökér.
Lehet egyébként, hogy most én tűnök pöffeszkedőnek, ám hozzá kell tenni, hogy igyekszem önkritikát gyakorolni és egyes beszélgetések alkalmával pl. nem benyomni ugyanazt a lexikális infót, amit előttem már a Google és még 38 másik ember is leírt csak azért, hogy helyismeretemmel felvághassak ill. nem bedobni a tényleges ismereteimen túlmutató következtetéseket, fals általánosításokat. Idén lesz három éve, hogy Japánban élek, de letörne a nyelvem / kezem, ha a fenti példák bármelyikét is így elkövetném.