van_Persil Creative Commons License 2017.05.04 0 0 4885

1. Ültetés elött vágd vissza két rügyre.

2. Az 1-2 cm szerintem túl kevés, mivel ültetés után még mozdulhat lefelé az oltvány, meg a soköz rmüvelése miatt is kerülhet a töhöz +talaj. Ha a nemes rész legyökerezett, akkor alatta a vadalany el fog pusztulni, a nemes gyökerét pedig elöbb-utóbb megtámadja a filoxéra. (A múltkor írta egy kolléga a zalagyöngyét, de az nem mérvadó, mert annak a pedigréjében van amerikai fajta)

3. Én mindig ültetésre elökészített, beparaffinozott oltványt veszek (összel, majd elvermelem és tavasszal ültetem ki), bár az kb. 20 Ft-tal drágább, de a rügy nem törhet le, nem kell felcsirkézni, és mivel nehezebben száradhat ki, biztosabban megindul. Az idei 130 ültetésem mind megeredt 0 l utólagos öntözéssel, (ültetéskor kapott kb 1-1,5 l-t), az ültetés óta összesen esett 20 mm csapadékkal (szigonyszerü ültetövassal dolgozom, ha puhább a talaj, egyböl az oltvánnyal együtt bököm le, ha keményebb, akkor a vassal elöbököm, majd utána az oltvánnyl együtt újra, ha úgy se menne, akkor vizet öntök a lyukba, így már biztos le fog menni, rövidebb idö allatt, mint ahogy ezt a mondatot leírom).

4. Megbízható oltványostól kell venni, az ár nem minden. Ilyenkor már picit késö van ültetni, de még lehet. Mi 1980-ban egy komplett táblát (több, mint 700 tö) ültettünk május 2-án, az igaz, hogy nem egyemberes munka volt...

5. attól függ, hogy hol volt a letört rügy, ha ott, ami úgyis le fog esni, akkor nem probléma. de ha életképes volt az oltvány, akkor agyból is kell(ene) hajtania, nem csak a két rügyböl, amit rajta hagysz.

Előzmény: gyurka kertész (4884)