Maci_P Creative Commons License 2017.04.19 0 0 21124

Ha úgyis van a fajtából, éréskor mérj cukrot, savat, ha jók az értékek, zúzd, bogyózd, esetleg préseld is, és a pár liter levet hagyd kierjedni. (pl. egy 5 literes üvegbe beleteszel 4 litert, kotyogót rá, aztán ha a zajos erjedésnek vége, átrakod 2 db 2 literesbe, hogy teli legyenek, akkor még kotyogóval).

A Néróról már beszéltünk, fehérből nekem a legrezisztensebb a Solaris, de még fiatal, talán jövőre már hagyok rajta egy fürtöt, hogy kipróbáljam bornak is. Korai, komoly cukorgyűjtő, magas savval, így akár félédes-édes bornak, de mindenképpen maradékcukrosnak való. Utána a Viktor (EB-10), ennek már bora is van, komplex, enyhe illatossággal. Ivólének a Göcseji zamatosom ajánlanám, mustja nagyon finom, illatos, a borát majd az idei év után meglátom, de illatos fajta. Szintén illatos a Kozmopolita, ezt idén oltom le, de forrásom szerint permetezés nélkül is elvan jól. Viktor még hónaljhajtást se nagyon hoz, ilyen szempontból azt lehet leginkább magára hagyni.

Előzmény: woodruff (21121)