Lee Smolin " egyértelműen állást foglal a ciklikus világmodell "visszapattanó" változata mellett."
Nem tudom hol olvastad ezt.
Én csak azzal találkoztam, hogy felveti, magyarázzuk meg valahogy a fizikai törvények kialakulását is és nem pusztán elfogadjuk, hogy a tapasztalat szerint ezek a törvények igazak, és kész. Ugye, vagy azt kellene bebizonyítani, hogy nem is lehetségesek más törvények. Amire nem sok az esély, de talán nem is igaz. (Bár Einstein szerette volna azt hinni, hogy "Istennek nem is volt más lehetősége, amikor a világot 'teremtette'. ") Vagy azt lehet mondani, hogy a fizikai törvények valahogy változnak, fejlődnek az idők során, s Smolin ezt gondolja. Szerinte az Univerzum eónokra osztható, s az épp aktuális eónban érvényes törvényeket az előző eónok történései határozzák meg. Azt képzeli, hogy az eónokat Nagy Bummok válaszják el egymástól, amelyek akár időben egymás után, akár térben egymás mellett következnek be.
Én azért azt hiszem, hogy a fizikai törvények miértjének, és esetleges fejlődésének fizikai okait vizsgálni jelenleg igencsak eltúlzott ambíció. Miközben a húrelmélet húsz évvel ezelőtt arra jutott, hogy a 11 dimenziós Chalabi-Yau sokaságokon szinte korlátlan mennyiségű (10500) különböző elmélet képzelhető el, amelyek egyaránt megfelelnek két szükséges de nem elégséges alapkritériumnak: pozitív kozmológiai állandót adnak, és kezelhetően viselkednek a közelítő számolások során. De ezek közül azóta se sikerült kiválasztani az igazit, sőt még csak szűkíteni se a körüket azokra, amelyek egyáltalán konzisztensek is (mentesek a belső ellentmondásoktól).