ptak Creative Commons License 2017.04.06 0 0 64265

Szia Geobstem! Fotókat teszek majd fel hétvégén, addig is a növekedésszabályozókról: valóban, orchideák kapcsán elég szűk ennek az irodalma, legalábbis a többi kertészeti növényhez képest. Ennek oka, hogy az orchideák, mint növénycsoport, túlságosan tág, nagyon sokféle helyről származó nagyon sok faj, így nem igazán lehet őket egy kalap alá venni ebből a szempontból, vagyis, hogy hogyan reagálnak ezekre a növekedésszabályozókra. Nagyobb jelentőségű kultúrák esetén azért van némi ezzel kapcsolatos adat, mint a Phalaenopsisoknál, Cymbiknél. A Phaláknál alapvetően a hőmérséklet csökkentésével indukálnak virágzást, viszont néha kiegészítik citokinin permetezéssel, ezzel főként a virágminőséget (bimbószám, virágszárszám, virágátmérő) lehet javítani. A citokininek a növényi hormonok egyik csoportja, több vegyület is tartozik ide, jellemzően a benzil-adenint vagy más néven benzilaminopurint használják legelterjedtebben ilyen célra. Ez sokféle változást előidéz a növényekben, sejtosztódást szabályoz, rügykihajtást segít elő, sarjfejlődést is indukál. Az orchideákhoz árusított keiki-pasztáknak is citokinin a hatóanyaga. Önmagában viszont nem elég a virágindukcióhoz sok esetben, ez látható is a Phaláknál, ha bekened ilyen pasztával a virágszár alsó rügyeit, akkor a hőmérséklettől függ, mi lesz a rügyből: 25-28 fok felett légsarj, alacsonyabb hőmérsékleten virágszár. Nagyon hasonló a helyzet a nobile dendróknál is, ott is a hőmérséklet dönti el, hogy virág vagy sarj fejlődik-e a bulba oldalrügyeiből. Persze a hőmérsékletnek meg van hatása a növényben természetesen termelődő citokininek mennyiségére és aktivitására is. A növekedésszabályozók egy másik csoportja a gibberellinek, ezek orchideáknál a virágszár megnyújtására lehet használni. Esetleg azt is el tudom képzelni, hogy gibberellinnel lehet rövidnappalos Cattleyákat virágzásra bírni hosszúnappalon is, mert más fajoknál lehet a gibberellineket erre is használni. A retardáló, vagy törpésítő szerek, amiket mikulásvirágnál, petúniánál stb alkalmaznak, hogy kompakt, elágazó legyen a növény, a gibberellinek bioszintézisét gátolják a növényben, ezáltal érik el a hatásukat. Általánosságban úgy tudom, orchideáknál nem igazán szuperálnak, torz virágokat eredményezhetnek.

Előzmény: Geobstem (64264)