ninovarga Creative Commons License 2017.04.06 -1 0 41248

Kedves Balesz!

Amint a különböző helyekről/mikroklímákról befutó tapasztalatok mutatják, a fórum témáját képező fajok közül a kivi a legbiztosabb túlélő. Így  a téltűrés tekintetében nincsenek különleges klímaigényei. Ugyanakkor tudni kell, hogy a tavaszi fagyok is ugyanazokban a fekvésekben, ugyanazon pontokon jelentkeznek veszélyes mértékben, amelyek a téli hőmérsékleti mélypontok szempontjából is kritikusak. 'Inverzió' kulcsszóval elég sok leírást találsz a hozzászólások között, amelyek a jelenség okát tárják fel. Ezeken keresztül magyarázatot kapsz a domborzat okozta jelentős hőmérsékletkülönbségek okára.

Ami az olasz nyelvet illeti, én aktív koromban olasz szakos nyelvtanárként működtem egy ideig, majd kizárólag tolmácsolással és fordítással foglalkoztam. De az olasz nálunk "családi nyelv", minden családtag tud valamilyen szinten, van köztük, aki tökéletesen. Jelenleg a legkisebb családtag van "intenzív" oktatási szakaszban, azért, hogy a többiekhez hasonlóan két-, majd a továbbiakban többnyelvű lehessen.

Nekem nem kell mondani, mit jelent az, hogy valaki az olasz "szerelmese". Perugiában egy, a világ minden részéből összejött aktív nyelvtanároknak szervezett továbbképzésen vettem részt a 90-es évek végén. Egy "Motivazione nell'insegnamento dell'italiano" című szemináriumon ennek a vegyes társaságnak minden nemzetiségű tagja egyetértett abban, hogy egy ilyen cím minden egyéb nyelv esetében indokolt lenne, de az olaszra vonatkozóan nem. Az olasznak ugyanis nem tanulói vannak, hanem szerelmesei, akiknek annyira erős a belső motivációjuk, hogy külsőre semmi szükség nincs. Az egész világon.....

Előzmény: Balesz21 (41247)