Üdv a fórumon!
Én nem vagyok túl tapasztalt MIG aluhegesztésben, de mivel senki sem szólt hozzá, a tévedés jogát fenntartva megpróbálok segíteni. Ha valahol hülyeséget írok, majd a szakértők kijavítanak.
Vegyük sorjába:
1. milyen huzalt kell vegyek? átmérő,összetétel,kiló,honnan?
Aluhoz inkább a vastagabb huzal dukál 1mm vagy vastagabb. Az összetétel ügyében nem tudok okosat mondani. Én a Vaterán vettem, egy nagy tekercs ESAB aluhuzalt. Én egész jókat hegesztettem vele, de kiderült, hogy kifogtam az állítólag legnehezebben kezelhető, leghisztisebb ötvözetet. Pontosan milyen, azt most nem tudom megmondani, ha este hazaérek megnézem.
Szerintem az Aluflux csak kis tekercset fogad, nincs sok alternatíva. Hegesztéstechnikai szaküzletekben tudsz venni.
2. kaptam hozzá egy recés továbbítógörgőt,az kell az aluhoz ? (egyébként szerintem az is 0.8-as szóval valószínűnek tartom,hogy akkora aluhuzal kell)
Aluhoz "U" profilú görgő illik. Recéssel én nem találkoztam, nekem acélhoz a "V" profil van, aluhoz külön vettem a kerekített hornyú "U" görgőt. Az aluhuzal nagyon puha, ezért az a célszerű, hogy minél nagyobb felületen fogja a görgő horony. Ezért nem igazán jó a "V" görgő, de van aki ezzel használja különösebb gond nélkül.
3. CO gázzal is lehet aluzni,vagy kötelező az argon?
Co-val, kevert gázzal nem lehet alut hegeszteni. Argon, vagy hélium kell.
4. ha gyárilag aluflux, a pisztoly huzalvezetője teflonos lehet? hogy lehet azt kideríteni?ha nem az honnét érdemes venni és milyent?
Kihúzod a huzalt és belenézel, vagy kívülről megtapogatod. Ha érzed az acélspirált, ami olyan mint a bicikli fékbowden és általában piros, akkor nem teflonos. Én ezt használom aluhoz, nem olcsó, de eszméletlen jó. Nagyon merev, nekem sohasem akadt még el az aluhuzal. Ez lenne: http://www.hegesztescenter.hu/termekek/7-hegesztesi-tartozekok/35-mig-mag-co2-hegesztopisztoly-alkatreszek/251-huzalvezeto-spiralok/96-teflon-spiral-fekete-4m/
5. az áramátadó a pisztolyban, maradhat acélhoz való ,vagy létezik aluhoz való is?
Aluhoz speciális áramátadó dukál.
6. továbbító görgőt,hogy állítsam be,hogy ne gyűrje az anyagot?
Van egy módszer. Befűzöd a huzalt, lecsíped a gázterelőnél. Egy kemény felülethez tartod úgy, hogy 5 mm-re legyen a gázterelő. Elindítod a huzaltolást és akkor jó, ha az 5 mm-re kilógó huzal megáll és elforog a tológörgő anélkül, hogy begyűrné. Utána ugyanezt megismétled, de most 50 mm-re tartod a kemény felülettől. Ekkor már nem állhat meg a huzal. Akkora tolóerő kell, hogy elhajlítsa a huzalt és folyamatosan tolja.
7. tanácstalan vagyok alu ügyileg szóval minden praktikát szívesen olvasok,pl.: a fórumon említett beégés,valamint "fémhez nem érhet a huzal" dolog is érdekel
Ezügyben találhatsz eszmefuttatásokat itt, olvass vissza. De a gyakorlással sok minden kiderül. Az alu könnyen beég az áramátadóba. Hogy a fémhez nem érhet a huzal, ez nekem új, lévén így jön létre az ív. Anélkül nem tudom hogyan menne.