Kisenosato Jokozuna rangja óta kezdtem újra nézni a szumót, mert végre, VÉGRE japán jokozunája lett a sportnak, ha már egy japán tradícióról beszélünk. Nem szerettem a mongol egyeduralmat, bár Asashoryu még valamennyire szimpatikus volt, de azóta nem találtam élvezetet abban, hogy most azt nézzük, hogy a mongolok közül végül ki fogja megnyerni a tornát. Kaio nagy kedvencem volt, az ő visszavonulásáig még követtem az eredményeket a mongol hegemóniával együtt is, de most végre úgy érzem, érdemes visszatérni a nézésére is. Főleg hogy találtam is egy jó Youtube csatornát, ahol minden nap végén egy jó 20 perces összefoglalóba megmutatják a főbb meccseket. Direkt nem nézem meg az eredményeket az összefoglalóig, hogy legyen min izgulni.
Csupa új név, ugye, 2007 óta nem adja az Euro sport, és azóta nem is nagyon láttam tornákat, 1-1 meccseket néztem meg neten. Kisenosato, Takekaze, Hakuho, Harumafuji (mint AMA), rájuk még emlékszem, de a többi név viszonylag ismeretlen.
Nem tudom, ki ez a Terunofuji, de nagyon erősnek tűnik nekem ezen torna alapján... Ő is mongol, és még csak 25 éves... Már előre félek.
Ellenben az új kedvencem (a nagy "öreg" Kisenosato mellett) Takayasu lett. Nem tűnik japánnak, pedig elvileg az, és elég jónak látom. 27 éves, lehet hogy ő is későn érő lesz, mint Kise (vagy Chiyonofuji :)). Remélem, megkapja az Ozeki rangot rövid időn belül, és tornákat is fog nyerni.
Még kell pár torna, mire megismerek mindenkit újra, de végre úgy érzem, izgalmas Basho-k elé nézünk az elkövetkezendő pár évre.