köszönöm a gyors választ
az elejétől átolvasást még nem vállaltam be, próbáltam keresni a bal oldali ablakkal, de nem könnyű pontos találatot kapni, tudom nem szeretik (vérmérséklettől függően) a régi tapasztalt fórumtagok az ilyesmit, igyekszem előbb olvasni
a hőmérséklettel megnyugtattál, bíztam benne azért, nem csinálok nagy hibát vele
sajnos biztos hogy a máslási módszeremen kell javítanom, búza nem volt benne, viszont 500gr rozs durvára darálva (nem roppantva technikai okból) sajnos igen, de nem ez okozza az 1,5 órát
az erjesztővödörben máslok, 2 réteg voile anyagot rögzítve az edény szájára, s belemerem a malátát, majd, ahogy engedi, 1-1,5l-enként rá a máslóvizet, s a csapján, csövön engedem másik edénybe a tiszta sörlevet, nincs visszameregetés, egyből tiszta anyag jön, csak nagyon lassan, de méregettem a maláta közepét, végig 65°c körül maradt a hőmérséklete
valószínű kifogom próbálni Biabhoz hasonló módszerrel is, egyben az összes vízzel az összes malátát cefrézni a függönyanyagban, ez érezhetően gyorsítaná és egyszerűsítené a dolgot
a mennyiséget nemtudom, most hogy mondod, elgondolkodtató, nem teljesen pontos a mérőedényem sem, s skála sem az erjesztőn, ezeket ellenőrizni fogom, ki tudja miből és mennyit csinálok, bár olyan 22 l +- 1-2 liter kész söröm szokott lenni, s az élesztős cuccból is marad 1-2 liter palackozás végén