Jó sok kérdés, amiről volt már szó itt. Ezt nem lecseszésként mondom, hanem hogy bíztassalak arra, hogy visszalapozz, és csak úgy olvasgass a fórumon.
Az optimum fölött (élesztője válogatja) eszteresebb, fenolosabb lehet a sör, megjelenhetnek olyan hibák, mint a "kozmaolaj", nehezebben ülepedhet le az élesztő. Viszont a T58 egy strapabíró jószág, nem érdemes aggódni.
A kihozatal sokmindentől függ. Amit leírtál (cefréző/másló arány, melegebb máslóvíz) azok javítják a kihozatalt, de a lassú szűrés is.
A máslás ideje valóban sok, de nem kirívó. Gondolom nem kevés búza is volt a malátában. A mondás az, hogy a folyadék saját súlyával szűrünk (azaz a csapon ne legyen szívás, ha csövet teszel rá, az levegős legyen) és csak kicsit nyitjuk a csapot, hogy csorogjon, akkor is, ha gyorsabban is tudna folyni. Erre azért van szükség, hogy a malátában a folyadékáramlás, illetve a nyomáskülönbség ne tömörítse a törkölyt.
Viszont 17 liter cefréző, 20 liter máslóvíz, akárhogy osztok-szorzok 22 liternél több levet kéne eredményezzen, nem?