construct Creative Commons License 2017.03.21 0 0 433

Pontosan a kérdésre válaszoltam. A gravitáció általános relativitáson alapuló elméletében nincsenek erővonalak, hisz nincsenek erők se, mert a gravitáció nem erő, hanem geometria. A téridő dinamikusan változó geometriája. És persze erővonalak híján se lesz benne közvetlen távolhatás, amit az Einstein egyenletek dinamikus megoldásai jól mutatnak. Többek között épp a gravitációs hullámok.

Ezt a kijelentésedet nem tudom értelmezni:

"Az erővonalak tehát a téridő, illetve mezők fénysebességű áramlásait jelképezik, és ezen mezők közvetítik az objektumok hatásait, elmozdulásait."

Az áltrelben nem áramlik a téridő. Nem is tudom mit jelentene a téridő áramlása.

Mezők pedig nem is szerepelnek a gravitáció magyarázatában, nemhogy áramló mezők.

Az erővonalak egyébként az elektrodinamikában és más mezőelméletekben se "jelképezik" a mezők áramlását. Mert a fizikai mezők nem áramlanak. A vektoranalízis olyan operátorait, mint a divergencia és a rotáció nem jó a mező szétáramlásának vagy körbeáramlásának képzelni, hanem a mező radiális illetve tangenciális jellegét mérik.

Jelképekkel pedig a fizika nem foglalkozik.

A mező "áramlásának" téves képzete néha arra vezet, hogy egyesek a mágnesességet elektromágneses mező valamiféle "keringésének" gondolják.
Valójában ezzel szemben arról van szó, hogy a mágneses mező a vektorpotenciál rotációja: B=rotA. De nem áramlik ott semmi.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (431)