diospyros Creative Commons License 2017.03.14 0 0 42

én sem ettem még, de:

 

"...jó érett naspolyák vannak a kertjében, és szívesen ad belőle. Szedtünk hát egy szatyorra valót, és gondoltam, megpróbálkozom egyszer a naspolyalekvár főzéssel.
Az eredmény egy nagyon fimon, különleges ízű lekvár lett, bárkinek szívesen ajánlom.

hozzávalók / 4 adag

elkészítés:

  1. A naspolyákat mossuk át jó alaposan, majd rakjuk fel egy nagyobb lábosban főni. Adjunk hozzá nagyjából fél liter vizet. A  kezünkkel, vagy egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzük addig, amíg a naspolyák teljesen szét nem főnek (kb. 15-20 perc).
  2. Ezután az egész masszát nyomkodjuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, ami a gyümölcs héját és a magokat felfogja.
  3. A leszűrt gyümölcspéphez öntsük hozzá a cukrot, és tegyük vissza a tűzre. Kevergetve főzzük sűrűre, és forraljuk legalább 10 percig.
  4. Ezután töltsük kis üvegekbe, melyeket egyből lezárunk, és végül 24 órára száraz dunsztba teszünk.

nosalty."

 

és

 

http://regisegeknek.cafeblog.hu/2013/11/10/naspolya-lekvar-most-erik-a-gyumolcs/

 

és

 

 

 

NASPOLYALEKVÁR

HOZZÁVALÓK

  • víz
  • 60 PERC
  • 4 ADAG
  • KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ

ELKÉSZÍTÉS

  1. A naspolyalekvárhoz november elején a teljesen érett, egészséges naspolyát mossuk meg, és kézzel zúzzuk bele egy zománcozott edénybe
  2. Öntsünk alá kilogrammonként 2 dl vizet, és főzzük homogén masszává
  3. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve forraljuk min
  4. 10 percig
  5. Végül töltsük a lekvárt kis üvegekbe, és szárazgőzben tartósítsuk
  6. Mézet ne adjunk hozzá, mert ez elveszi a kellemes, kissé savanykás ízét
  7. Cukorbetegek is fogyaszthatják

    https://www.okoskonyha.hu/recept/naspolyalekvar
Előzmény: csehrigo (41)