diospyros
2017.03.14
|
|
0 0
42
|
én sem ettem még, de:
"...jó érett naspolyák vannak a kertjében, és szívesen ad belőle. Szedtünk hát egy szatyorra valót, és gondoltam, megpróbálkozom egyszer a naspolyalekvár főzéssel. Az eredmény egy nagyon fimon, különleges ízű lekvár lett, bárkinek szívesen ajánlom.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés:
- A naspolyákat mossuk át jó alaposan, majd rakjuk fel egy nagyobb lábosban főni. Adjunk hozzá nagyjából fél liter vizet. A kezünkkel, vagy egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzük addig, amíg a naspolyák teljesen szét nem főnek (kb. 15-20 perc).
- Ezután az egész masszát nyomkodjuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, ami a gyümölcs héját és a magokat felfogja.
- A leszűrt gyümölcspéphez öntsük hozzá a cukrot, és tegyük vissza a tűzre. Kevergetve főzzük sűrűre, és forraljuk legalább 10 percig.
- Ezután töltsük kis üvegekbe, melyeket egyből lezárunk, és végül 24 órára száraz dunsztba teszünk.
nosalty."
és
http://regisegeknek.cafeblog.hu/2013/11/10/naspolya-lekvar-most-erik-a-gyumolcs/
és
NASPOLYALEKVÁR
HOZZÁVALÓK
- 60 PERC
- 4 ADAG
- KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ
ELKÉSZÍTÉS
- A naspolyalekvárhoz november elején a teljesen érett, egészséges naspolyát mossuk meg, és kézzel zúzzuk bele egy zománcozott edénybe
- Öntsünk alá kilogrammonként 2 dl vizet, és főzzük homogén masszává
- Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve forraljuk min
- 10 percig
- Végül töltsük a lekvárt kis üvegekbe, és szárazgőzben tartósítsuk
- Mézet ne adjunk hozzá, mert ez elveszi a kellemes, kissé savanykás ízét
- Cukorbetegek is fogyaszthatják
https://www.okoskonyha.hu/recept/naspolyalekvar
|
Előzmény: csehrigo (41)
|
|