Kedves djuice, es tobbiek!
Abban a szituacioban vagyunk, hogy lassan 1 honapja tanul a 8 eves kislanyom zongorazni, es eredetileg az volt a tervem, hogy nyarig meglatjuk, mennyire tetszik neki, es akkor veszunk hangszert. Szerencsere nagyon muzikalis a lanyom, es nagyon tetszik is neki, de a tanarnoje azt mondta, hogy minel elobb kellene a hangszer.
Eleinte odzkodtam a digitalis zongoratol, mivel anno 7 even at tanultam 40 eve, es volt sajat zongorank, de aztan itt vegigolvasva az utolso 3 ev 500 hozzaszolasat, meggyozodtem rola, hogy egy lestrapalt akusztikus hangszernel (amire most telne) jobb valasztas egy hasznalt de nem lestrapalt digitalis. Mivel aranylag szukos a keretunk, vegigolvasva az itteni sok-sok hasznos tanacsot, ugy latom, nekunk egy Yamaha P35, esetleg egy Roland FP30 kellene. Viszont nagyon szeretnem, ha nem az a "vasaloallvany szeru" ikszlaba lenne, hanem a normalis kinezetu, es stabilabb labazat is kellene. Mivel ezek mar uj arban jelenleg valoszinuleg tobbe kerulne, ezert ugy gondolom, hogy hasznaltban kellene venni.
Es most jonnek a kerdeseim:
1.:Lehet, hogy buta kerdes, de kb. milyen arra keszuljek hasznaltban?
2: Beutottem a googleba ezt a 2 fajtat, es alig adott ki talalatot. Ezert tudtok-e olyan oldalakat, esetleg hasznalt hangszeruzleteket Bp-en vagy kornyeken, ahol tudnek surgosen venni. (A surgosseg tudom, hogy nem tul jo egy hangszervasarlasnal, de Nemetorszagban dolgozok, es csak kb. 5-6 hetente vagyok otthon 4-5-6 napot, ezert a kovetkezo otthonlet alatt (marc.15-21-ig) nem artana vegigvinni a vasarlast, ha lehet.) Mondjuk elotte biztos elmegyunk egy hangszeruzletbe, hogy legyen valami kis tapasztalatunk addigra, mire el tudunk menni egy hasznaltert.
3: Mennyire fontos kezdesnel a zongoraszek? Ezt is vennenk majd, mert igazabol soha sem volt problema egy 20-30 ezer Ft-os tetel, de most 2-3 honap alatt szinte az egesz eves komolyabb kiadasok osszecsaptak felettem.
(Ha esetleg valaki olvassa jelen irasomat, es tud ilyen hangszert, batran irjon ram:pszeme@freemail.hu)
Meg annyit, hogy (bar ugy erzem, hogy szinte mindent elfelejtettem 30-35 ev alatt) teljesen bizsergek en is, hogy egy kicsit ujrakezdjem a zongorazast,es talan mint anno a noveremmel jopar negykezest adtunk elo, remelem a kislanyommal is fogunk rajta egyutt jatszani. Minden segito valaszt elore is koszonok! Peter