sziasztok!
én is hozzászólnék picit a digitális zongora vásárlás topikhoz, márcsak azért is mert nagyon sokat olvasgattam ezt az oldalt és nagyon sok szuper hasznos infót kaptam itt. Így utólag is köszi az itteni gyakori közreműködőknek, pl djuice és MidiTom!
Na meg azért írok, hogy mindenkit arra késztessek, hogy az internetes kutatás mellett (mint pl ez a fórum) mindenképpen személyesen próbáljátok ki a kinézett hangszereket, mert nagyon más tud lenni a dolog a valóságban mint amit a specifikációk alapján elképzelünk. Az én példám: jelenleg egy pár hónapja vett Yamaha P-45 zongorán játszom, amit nagyon szeretek, de szeretném hamarosan egy kicsit komolyabbra cserélni. A P45-öt azért vettem hogy egyáltalán teszteljem mennyire lesz időm/kedvem játszani a család és munka mellett, és azt már látom is, hogy nagyon. Úgyhogy egy ideje nézelődök, hogy merre is lehetne picit feljebb lépni (komolyabb billentés, hangképzés, akusztika) a P45-ről.
Ma reggel el is néztem a Tajti Music boltba, amit ezúttal is nagyon ajánlok - rengeteg hangszer, nagyon szép bolt, szuper profi kiszolgálás. Nagyon kíváncsi voltam a Roland zongorákra, mert rengetegen dicsérik, specifikációk alapján nagyon jók, és sokkal jobb ár-érték arányúnak tűnnek a Yamaháknál. Na rövidre zárva annyi, hogy kb egy óra zenélgetés és próbálgatás után, nekem személy szerint összehasonlíthatatlanul jobban tetszenek a Yamahák. A Rolandoknak mind a billentése, mind a zongora hangszíne kevésbé tetszett, pedig elviekben jobbnak kéne lenniük (hosszabb hangminták, több dinamika, minden rezonancia szimulálva, stb). Ugyanakkor nekem a Roland hangszíne kicsit digitális, míg a Yamaha sokkal szebb akusztikus hangon szól, még a kicsit P45-ösöm is, akár a 600 ezres Rolandhoz hasonlítva. Ez persze nagyon szubjektív, de pont ezt akarom hangsúlyozni. Azt is sajnálom a Rolandban (pl F140R, RP401), hogy ugyan van bennük 300+ hangszín, de ebből csak 4 zongora. Hivatalosan ugyan 11 zongora hangszín van benne, de az 5-östől felfelé ezek mind kevert (pl vonóssal, stb) hangszínek, ami rendes (pl klasszikus, jazz) zongorázásra alkalmatlan. És az a 4 is, nekem, nagyon digitális hangzású. Olyannyira, hogy egy félmilliós Rolandra sem nagyon jó szívvel cserélném el a P45-öt.
Ezek után már csak az volt a problémám, hogy a Yamaháknál meg minimum a CLP 545 volt az aminek igazán jó volt az akusztikája és komoly előrelépés a P45-höz képest, az meg már 700ezer forint... Szóval egyelőre várakozás és gondolkozás :)
Aki pedig zongoratanuláshoz, inkább klasszikus vagy jazz zenéhez keres kezdő-közép szintű hangszert, mindenképp ajánlom hogy egymás mellett kipróbálja őket döntés előtt, mert nekem sajna a Roland nem igazán jött be, és sokkal inkább a Yamahát ajánlanám akkor is, ha műszaki specifikációban kevesebbet adnak.