Maci_P Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20889

Ez egy érdekes kérdéskör. Eleink vegyes ültetést használtak, tudták (mert a tudást megörökölték), hogy mely fajtákat érdemes együtt ültetni, hogy a kívánt eredményt érjék el. A filoxéravészig nem is igen volt jellemző a fajtatiszta tábla. Nem tudom biztosra, mert nincs pontos infóm, de akkor valószínűleg (mert azon szőlők még főleg késői érésűek voltak), egyben szüreteltek.

Sajnos ez a tudás elveszett, a világ és a szőlőművelés átalakult, csak az maradt meg belőle hogy sok fajtát összeültetnek, egyben leszedik, aztán majd lesz valami (és sajnos volt szerencsém ízlelni ezeket a vegyes borokat...). Egy kicsit volt nekem is ilyen régi vegyes szőlőm. Kezelhetetlen a növényvédelme, mert egyik már mondjuk aug. végén érik, másik meg csak októberben, de egymás mellé volt ültetve, szüret előtt meg nem permetezünk már, de ilyen éréssel akkor most mikor és mit is fújjak? ;-)

Ha az ember tudja, mit ültessen egymás mellé, - de szigorúan külön sorba -  és mikor szüretelje, akár külön, akár egyben is lehet erjeszteni. Sok, különböző időben érő, különböző fajtát nem érdemes eltenni, főleg kis területen, mint a tied. Ha mindegyik fajtából van 1-200 liternyid, akkor már esetleg érdekes lehet, de még akkor is jobban jár az ember, ha külön erjeszti, és később, kísérletezve csinál belőle cuvéet. Ha van kedved és időd (10-15 év), válogass ki 5-10 fajtát, 20-30 tőt mindegyikből, külön-külön készíts bort, kóstold, házasítsd, biztos, hogy fogsz találni kedvedre valót. De szerintem vannak olyan fajták, amik magukban is jót adnak. Ha most a régieket nézzük, az olaszrizling egy jó fajta, megfelelő terheléssel minden évben beérik, bár a sava hajlamos melegebb években elmenni, furmint megtartja a savát, tehát pl. jól lehet őket házasítani (Pálffy: Riválisok jó példa, szerintem fantasztikus tétel volt), de magukban is nagyon jó fajta.

Egyébként elég nagy a magyar fajtaválaszték, ezek mindegyike működik az ország egész területén (ahol a szőlőnek jó), nyugodtan elvonatkoztathatsz a helyben termelt fajtáktól, lehet, hogy amikor telepítették, csak éppen az volt a tsz-es telepítésben, és pont kimaradt pár ;-)

Hajdú Edit könyvei (albumai) elég sok magyar fajtát leírnak részletesen, érdemes végigolvasni, borelemzést is adnak.

Előzmény: Fidó mester 02 (20881)