anegytech1 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 845

A kettős latin nevet nehéz így kitalálni, mert nagyon sok faj, azon belül elég sok fajta létezik, ezt így ránézésre lehetetlenség megállapítani, bár aki ilyeneket nemesít, annak talán menne. A nemzetség latin neve Nepenthes, fajnév jó kérdés. Azért sem egyszerű kitalálni, mi lenne jó neki, mert vannak felföldi és alföldi fajták, és ezeknek más körülmények optimálisak, de szerintem a 20-25 °C és az 50-60%-os relatív páratartalom mellett egyik sem pusztulna ki. A fény viszont nem egyszerű kérdés, mert mesterségesen félárnyékot teremteni nehezebb. Mondjuk a zöldségpalánták világításánál nem nagyon lehet túlzásba vinni a fényt, ennél viszont igen. 

Kicsit olvasgattam, és pl meglepett, hogy valahol azt írják, hogy az orchideáknak magasabb a fényigénye, pedig én pont úgy tudom, hogy nem (persze orchideák közt is elég sokféle van). Illetve erre a magasabb fényigényre egy elég tág paramétert ír, 2000-50000 luxot. A két érték között brutális a különbség, mert a 2000 lux elég kevés, az 50 000 meg nagyon sok. Én a Nepenthesnek kezdetben 2000 lux-szal számolnék, aztán ha kevésnek tűnik, akkor emelném. A fényforrás erősségéből, a megvilágított terület nagyságából és a fényforrás és növény közti távolságból ki lehet számolni a luxot, de a legbiztosabb, ha egy luxmérővel méred, ezt viszont 10ezer alatt nem nagyon találtam.

Linkeltél képeket a fényforrásodról, erről tudnál valamit írni? Mivel kizárólag mesterséges fényt fog kapni a kancsókád, ezért mindenképp full spectrumos megvilágítás kellene. Ehhez kimondottan növényvilágításra kifejlesztett fényforrás a jó, ilyet kellene szerezni. Nem tudom, honnan van a lámpád, de lehet, hogy én nem fénycsővel próbálkoznék. Ez a T5-ös 55W-os fénycső amúgy is elég ritka, megfelelőt meg nem tudom, lehetne-e ilyen kivitelben találni. Láttam neten ilyen növényvilágító lámpának hirdetett lámpatestet szintén T5-ös 55W-os 3000K-es fénycsövekkel, de szerintem ez nem jó. Bár vannak itt nálam nagyobb tudorok, talán tudnak segíteni ez ügyben. Én most E27-es led-izzókból építettem növényvilágító dobozt, igaz nem szobanövénynek, hanem zöldség palántáknak. Talán jobb lenne valami hasonló megoldás. A kancsókádnak elég lehet akár egy led izzó is egy búrával.

Előzmény: therealist (842)