„Pál Antiókhiában nevelt ki missziója elején egy közösséget akit a környezete nevezett keresztyénnek.”
Lehet, de szerintem Pál és Barnabás soha nem nevelt ki semmilyen keresztény közösséget főleg nem a pogányok közül, hacsak nem prozelitákat szervezett.
Barnabás véleményét olvasva a keresztényekről, semmiféle kétségünk nem lehet efelől:
„akik a Sátán befolyása alatt voltak, jámborságban élve, a legistentelenebb tanokat prédikálták, Jézust Isten fiának nevezték, elutasítván, hogy a körülmetélést Isten rendelte el, és megengedvén mindenféle tisztátalan húst…” (Barnabás evangéliuma 2. old.) Ezek bizony egy zsidó szemszögéből igaz szavak.
Később ilyen szavakat ad Jézus szájába:
„Bizony mondom nektek, egy kutya is jobb a körülmetéletleneknél.” (ugyanott, 19. old)
Továbbá Pál soha nem a pogányok között hirdette evangéliumát, hanem a zsidó diaszpóra közösségeiben.
Csel 18,4. „Vetekedék pedig minden szombaton a zsinagógában,…”
Csel17:1-2 „Miután pedig általmentek Ámfipolison és Apollónián, Thessalonikába érkeztek, a hol volt a zsidóknak zsinagógájok. Pál pedig, a mint szokása vala, beméne hozzájok, és három szombaton át vetekedék velök az írásokból,”
Lásd még: Csel 9:22, Csel 13:5, Csel13: 14-16, Csel17:10, Csel 17:17, Csel18:5, Csel 18:19, Csel 19:8, stb…
Leghíresebb levelét (Római) is a zsidóknak címezte.
„Antiókhia valójában pogányok (görög telepesek, ázsiaiak, makedónok, krétaiak, euboiaiak, szírek, és zsidó kereskedők) lakta hellenisztikus város volt, itt Péter igazán nem hirdethette ott a "körülmetélés" evangéliumát (azaz a pogányokat Mózes törvényeinek betartása szerinti életre késztesse és hogy Jézust Messiásnak tekintsék, ne Megváltónak),”
Péter sem ott, sem másutt nem hirdette, nem is hirdethette a körülmetélés evangéliumát, mert már Jézus sem ismerte azt el:
Jn7:22 „Azért Mózes adta néktek a körülmetélkedést…”
„…(nem mintha Mózestől való volna, hanem az atyáktól):” A többes szám kizárja Istent.
Ahogyan két sorral előtte Mózes törvényeit sem tekintette Istentől valónak:
Jn7:19 „Nem Mózes adta-é néktek a törvényt?
Mt15:9 „Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat [Törvényt] tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai.”
Péter körül sem volt metélve, ez akkor derül ki, mikor tiltakozott a páli vádaskodásokkal szemben:
Csel 15: 10. „Most azért mit kísértitek az Istent, hogy a tanítványok nyakába oly igát tegyetek, melyet sem a mi atyáink, sem mi el nem hordozhattunk?" - Mondotta Péter igazolva, hogy az apostolok sem voltak körülmetélve.
Pál saját maga mondja, hogy ő hirdette a körülmetélést.
Gal5:11 „Én pedig atyámfiai, ha még a körülmetélést hirdetem, miért üldöztetem mégis?”
„Mikor Pál felmegy Jeruzsálembe (cirka két évtized Jézus halála után) Péter már ott tartózkodik, és itt egyeznek meg a terjesztési terület kettéosztásáról, Péter hirdeti a körülmetélés evangéliumát a zsidóknak, Pál pedig a körülmetéletlenség evangéliumát”
Jeruzsálemben sem Péter, sem a többi apostol nem tartózkodott, miután Jézus kivégzése után a szélrózsa minden irányába futottak. Ez egy kamu szöveg a Bibliából, aminek semmi alapja nincs. Ráadásul nem is egyezhettek így meg, mert Jézus egészen más parancsot adott az apostoloknak, hiszen Ő maga is a pogányok Megváltója, Messiása volt:
Lk 2:32. „Világosságul a pogányok megvilágosítására,...”
Mk 13:10. „De előbb hirdettetnie kell az evangyéliomnak minden pogányok között.”
Lk 24:47. „És prédikáltatni az ő nevében a megtérésnek és a bűnök bocsánatának minden pogányok között, Jeruzsálemtől elkezdve.”
És persze Péter is betartotta ezt az utasítást:
ApCsel15:7. „felkelvén Péter, monda nékik: Atyámfiai, férfiak, ti tudjátok, hogy az Isten régebbi idő óta kiválasztott engem mi közülünk, hogy a pogányok az én számból hallják az evangyéliomnak beszédét,”
Tehát Pál (vagy aki írta) egyszerűen hazudott. – Nemcsak itt!
„…tehát semmi köze nincs a Péterék hirdette "evangéliumhoz".”
Ezzel maximálisan egyetértek!
„A kereszténység mint olyan páli, és ahogy a Biblia alátámasztja az első keresztényeket is Saul és Barnabás keze alakította ki Antiókhiában.”
De ezek csupán Jézus fedőneve alatt lehettek „keresztények”…vagy inkább prozeliták, de szerintem ez egyáltalán nem fedi a valóságot a fent leírtak okán.
Az első keresztényeket tűzzel-vassal üldözték, s azok Jézus-hitűek kellett, hogy legyenek. A páli kereszténység jóval későbbi, őket már senki nem üldözte. Pál egy utólag kitalált figura...