Sziasztok!
Fogalmam sincs, hogy ez-e a bajom vagy sem, de egy tegnapi asszisztensnővel való beszélgetés után úgy gondoltam, hogy leírom ide, hogy mi is van velem. Szóval 1,5 éve kezdődtek a dolgok. Biztosan korábban is voltak már tüneteim, de akkor mindig az ember az öregedésre vagy épp a megevett ételre fogja a dolgokat. 1,5 éve munkahelyet váltottam. Előtte borzalmas stresszes munkahelyem volt, iszonyatosan főnököm volt, aki lelki terrorban tartott minket. Végre sikerült elszabadulnom onnan és egy "szanatóriumnak" is beillő munkahelyre kerültem. Szeptemberben elkezdtem egy menzás étkezésre járni, hogy a nyugodtabb életmódhoz, nyugodtabb és rendszeresebb étkezés is társuljon. 1 hónapig szinte semmi bajom nem volt. El kell hogy mondjam, hogy néha savas volt a gyomrom korábban is, de 1-1,5 hónap étkezés után szinte minden ebéd után 1 órával már olyan savam volt, hogy a falat kapartam, plusz fel voltam puffadva. Egy ideig nem foglalkoztam vele, ráfogtam arra, hogy valami "fűszert" használnak, amit nem bírok, de végül pár heti szenvedés után lemondtam a kaját. Ha csak "krumpli volt hússal" nem volt semmi bajom, de ha főzelék vagy valami szaftos dolog, akkor azonnal jelentkezett a probléma. Gondoltam, hogy talán refluxos lettem, így utána néztem, hogy mi csökkenti a savat a gyomromban természetesen. Több gabona, kevesebb kávé, tea, csoki stb. Bár nálam csak a tea volt fullos, azt liter számra vedeltem, se csokit, se kávét nem vittem túlzásba. Ennek ellenére nem csökkentek a panaszaim. Akkor volt minden jó, ha csak valami egyszerű krumplis dolgot ettem csirkehússal, attól nem nagyon volt semmi gondom. Idő közben feltűnt, hogy a székletem sincs rendben. Lehet, hogy kicsit közönségesen fogok fogalmazni, de nem tudtam egy jót wc-re menni. Ha elmentem, akkor nekem mindig világos színű volt és lágy. Sokszor annyira kenődős, hogy fél tekercs wc papírt elhasználtam. :( Minden reggel kb. 3x, még az is előfordult. Sosem folyt, soha! Inkább ilyen lágy és gusztustalan. (Bár egy széklet sosem lehet gusztusos, de nekem sosem normális "kolbász", hanem mindig ilyen puha és lágy.)
Szóval, azt gondoltam, hogy akkor egészségesebben fogok enni. Reggelire zabkása vagy meleg tej zabpehellyel. Ebben már tényleg nincs semmi irritáló, hiszen a tejjel sosem voltak problémáim, de sajnos 1 óra és azonnal savam volt. Aztán vagy 2 óra múlva már jött is kifelé ilyen sárgásbarna, kenődős, rostos formában. Akkor jött egy gondolat, elhagyom a tejet. Már azt sem ittam, csak gyümölcsteát, amiben csak szárított gyümidarabok vannak, egyszerűbb péksütemények, szárazabb sonkák, krumpli, csirkemell, rizs. Szóval nagyon leredukáltam az étrendemet. Ennek ellenére a székletem nem javult és a savam is meg volt. :( Aztán visszatértem a tejhez több hónapi kihagyás után. Semmi rosszabbodás. Akkor utána azt gondoltam, hogy valami bacit szedtem össze, a gyógyszerész Enterolt javasolt. Beszedtem, talán mintha valami kis javulás lett volna a szedése alatt, de utána ugyan úgy semmi sem változott. Folyamatosan evés után 1,5 órával már büfögtem, pukiztam és a széklet is maradt olyan, amilyen volt. :( Aztán olvastam, mert persze kutattam, hogy mi bajom lehet, hogy ott a glutén allergia. Megpróbáltam, hogy kivonom a fehér lisztet, helyette kukorica és rizsliszt, plusz nem eszek semmilyen kenyérfélét, de ez sem hozta meg a kellő hatást. Még ha a savam csökkent is, sajnos a székletem ugyan olyan. :(
Már nem tudom mi lehet. Orvosnál még nem voltam, mert nem szoktam görcsölni, nem fogyok, nem vagyok lázas, csak ilyen kissé kellemetlen tüneteim vannak. Szedek quamatelt amit vény nélkül lehet venni a gyógyszertárban, azzal próbálkozom. Lopediumot is próbáltam, de azzal sem lett sokkal keményebb a székletem, nem tudtam normális sötétbarna kolbászt produkálni. Plusz nem akarok lopediumot szedni. 3x ha elmegyek, már véresre törlöm a fenekem, mert sima papírt annyit kell használnom, hogy kidörzsöli. :( El vagyok keseredve emiatt. :( Meg hát a munkahelyemen is rohangálok sokszor, mert valahogy mindig reggel és délelőtt kell mennem. :(((
Tegnap viszont összehozott a sors egy asszisztensnővel. Elmeséltem neki a problémámat és azt mondta, hogy vagy glutén allergia vagy Chrone betegség. Van egy Chrone-os ismerősöm, de neki annyira durvák voltak a tünetei, hogy nem gondoltam, hogy nekem az lehet. Tudom, hogy nem vagytok orvosok, de szerintetek, mint tapasztalt Chrone betegek, ilyen "enyhe" tünetekkel jelentkezhet?
El fogok menni a háziorvoshoz, ugyan ezt el fogom mondani, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. :( Kissé megrémültem. :(