Ido mindenhol lesz. 6-8 orat valamennyi kikotoben all a hajo.
Kirandulasokra nem lehet tanacsokat adni, mert nem biztos, hogy neked is az az erdekes ami nekem...
Mi akkor szoktunk a hajo altal szervezett kirandulasokra menni ha tender boat-os kiszallas/beszallas van (nektek Grand Cayman-on lesz ilyen), mert ez eleg lassu es orakba tellhet mire kijutsz, lekesven a kifizetett kirandulast. Ha a hajo altal szervezett utra jelentkezel akkor viszont elsokent szallhatsz ki a csoportoddal egyutt.
En a kirandulasokat mindig a Hunameca Travel-nel foglalom. Amerikai iroda de van valaki ott aki magyarul is valaszol. Leirod nekik emailben, hogy hova mentek es kapsz egy listat az elerheto kirandulasokrol, altalaban 40-60% szazalekkal olcsobban mint a hajo arai. Cozumel-ben 4 evvel ezelott pl a San Gervacio maja romokhoz a hajo ara 119 dollar volt, naluk ugyanez 45. ide kell irni : customers@hunameca.com
Jamaica : Gondolom Ochos Rios. Karacsonykor voltunk itt, alig tobb mint egy honapja. Akkor mi nem a "rendes" kikotobe alltunk be, hanem mellette egy szen-banya rakodorampajara. Maga a varos nem igazan erdekes, szepnek meg egyaltalan nem lehet nevezni. Kozvetlenul a kikoto felett van egy hegy, annak a tetejen van egy "Ehanced Gardens" nevu hely. Ez igazabol egy hatalmas botanikus kert, de vannak bent termeszetes vizesesek, allatok, madarak, akvarium, stb. Ha az ilyesmi erdekel, akkor a kikoto keritesen kivul acsorgo taxisok 10 dollarert felvisznek. A tav alig 2 km. Ott pedig fejenkent 10 dollar a belepo. Jo pelda erre, hogy a hajo ezt az utat 150 dollarert arulja fejenkent.....
Ha a kikototol balra elindulsz gyalog, akkor kb 3 km gyaloglas utan jobbra lesz a piac. Eleg agressziven nyomulnak az arusok. Az alap az, hogy az arus altal mondott arnak kevesebb mint a felet kinald. Aztan a vegen megegyeztek kb a feleben.
Meg a piac elott jobb oldalt lesz egy kis vegyesbolt ahova a helyiek jarnak, ha egy uditot vizet akarsz venni akkor ott nagyon olcso (70-80 cent), a kikoto korul ugyanez mar 2 dollar. Itt arra figyelj, hogy a kis boltban minden Jamaican Dollar-ban van kiirva (1 USA dollar = 180 Jamaican Dollar).
Maga a varos egy borsodi ciganysor szinvonalat hozza tobbnyire, bar Ochos Rios nem olyan veszes mint Falmouth. Falmouth az hardcore verzioja ennek.
Cayman Islands : Itt tender boat-os kiszallitas/beszallitas van. A kikoto kornyeken nincs sok latnivalo csak rengeteg uzlet (itt viszont arra kell figyelni, hogy Cayman Dollar-ban vannak az arak ami joval dragabb mint az usa dollar (1 cayman = 1.40 usa). Ahogy kiszalltal a tender boat-bol egybol meglep 500 felhajto akik kirandulasokat kinalnak. Az ar itt is alkukepes. Ha elindulsz balra, kb 300-400 meter utan lesz masik cruise terminal. Azon belul egy sarga-kek fa bode, abban lehet kirandulasokat foglalni.
Cozumel : A kikotoben a Fiesta Mexicana uzlet a legolcsobb vasarlas szempontjabol. Ha valami a maja romoknal 75 dollar, az itt 15. Az arakat vegyesen irjak ki, van amelyik polcra dollarban, van amelyikre peso-ban.
Itt szerintem erdemes vagy a hajo altal kinalt kirandulasra menni vagy a hunameca-nal vagy mashol elore lefoglalt kirandulasra. A kikotoben levo taxisok kemenyen agresszivek es igyekeznek lehuzni. A taxiallomason van egy nagy tabla az arakkal, de azzal nem nagyon foglalkoznak. Igyekeznek az ott levo arakat 3-4 szereseert probalkozni. Ha elsetalsz 100-200 meterre onnan, akkor a tavolabb levo taxisok arai joval kedvezobbek.
Mi itt hunameca-s uton voltunk es nagyon megerte. Fejenkent ha jol emlekszem 40 dollart fizettunk, ezert egy kis dodge caravannal negyunket korbevittek a szigeten. Az oreg sofor kivitt minket a San gervacio romokhoz (5 dollar a belepo), a helyi piacra ahol segitett az alkudozasban, vasarlasban, megmutatott mindent ahova a szervezett hajos kirandulasok nem mennek. Elvitt helyi iskolaba, templomba, jo kornyekre, gettoba, tengerpartra, stb.
Nassau : A kikotoben itt is rengeteg a hiena. Elsosorban a lanyokat igyekeznek ravenni, hogy fonassak be a hajukat. A keplet ugyanaz mint Jamaicaban. Amit mondanak, annak a feleert kell megegyezni, vagy meg annal is kevesebbert.
Ha valami nem erdekel, akkor hatarozottan mondj NEM-et, kulonben kovetnek szaz metereken keresztul es mondjak a maguket. A kikoto elott van a foutca, jobbra ha elindulsz, nem sokara elered a piacot. Ha tovabb mesz (kb 2 kilometer gyaloglas a kikototol) van egy strand (mar a hajobol latni fogod), ami ingyenes. Az elso szakaszon meg 25 dollart kernek 2 napozo agyert, kozepen mar 15, a vegen 10. Erdemes a vegere menni mert ott a tomeg is kisebb. Ezen a strandon viszont erzodik a kikoto kozelsege. Tobbszor uszott velem szembe szemet, olajoskanna, stb. A parti homokban pedig eleg sok uvegszilankot szedtem ossze.
Ha itt szervezett utra akarsz menni akkor en mar voltam a "glass bottom boat" (uvegfeneku hajo) turan ami a hajon foglalva kb 40 dollar/fo de nekem erdekes volt. Vannak meg hasonlo aru sziget-korutak erdeklodesi kortol fuggoen.
A Divina szolgaltatasai es a kaja egy picit masabb mint europaban. Alkalmazkodnak az amerikai es a kanadai utasokhoz. A kaja nagyreszt megmaradt europainak (en pl ezert is jarok veluk minden evben), de kicsit tobb a hamburger.
A szemelyzet viszont joval segitokeszebb, mosolygosabb mint az europai utakon.
A szinhazban ket olyan show van amit nem erdemes kihagyni : a "the mask" es a "treasure island". (de ez megint egyeni izles kerdese, hogy kinek mi tetszik es mi nem).
Szerintem erdemes elore egy unlimited photo package-t vasarolni. Ebben az esetben ugyanis 100 fotot kapsz 95 dollarert. A hajon egy kepert kernek el 10-25 dollart merettol fuggoen, szoval szerintem ez nagyon megeri.
Masik az internet. Egy "social cruise" hozzaferes 20 dollar, ebben nincs benne a sima webes surf, csak facebook, twitter, instagram, stb. A viber is mukodik, de csak irni lehet, hivni nem.
Egy masik jo dolog a Divina sajat telefonos app-ja. Ha mindenki telefonjan rajta van, akkor mindig latod, hogy a tobbiek hol vannak, uzenni lehet egymasnak, stb.
Azt nem tudom, hogy Voyagers Club tagok vagytok-e, de ha nem akkor nagyon megeri csatlakozni. Ha igen, akkor bizonyara tudod, hogy van egy VIP est, amire odajon a kapitany is. Ez hatul a Black&White Lounge-ban lesz.