Szomorúan olvasom a fagykárokkal kapcsolatos hozzászólásokat... :(
Szerencsénk itt a Mecsek közelében a leghidegebb napokon sem ment tartósan -14 °C alá a hőmérséklet...
A vizsgálati eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a Kunleány (és Aletta) volt a két legjobb fagytűrő fajta...
Ez némi iránymutatás is lehet, hogy a Vitis amurensis (amúri szőlő) nagyon jó fagytűrőképességet örökít az utódokba, és fontos lesz a csmegeszőlő nemesítés esetében is, ha akarunk olyan minőségi csemege fajtákat, amelyek az Alföldön sem fagynak el (takarás nélkül).
Szerencsére vannak bíztató eredmények az amúri hibridek irányában, amelyek, mint új magoncok, az elkövetkezendő években kerülnek kiértékelésre.
A fagytűrés vizsgálatára viszont ezeket az új anyagokat le kell vinni a fagyveszélyes területekre, mert itt nálunk a fagy nem tesztelhető...