Én egyenlőre csak nőivarú fajtákat fogok keresztezni,mert a hímnős virágoknál kasztrálni kell azt pedig látnom kell hogy hogyan csinálják! Ha van nőivarú szőlőd virágzás előtt a fürtöt be kel zacskózni,és annak a fajtának a virágzatát is amiről viszed majd a virágport.Virágzásban naponta cserélgeted a zacskókat,és meg is rázogatod hogy a benne lévő virágpor felkeveredjen,így jobb lehet a termékenyülés.Elvirágzás után eltávolítod a zacskót és lecsipkeded azokat a részeket ahol nincsenek kis bogyók,nehogy legyen olyan virág ami később termékenyül és idegen fajta porozta be.
Nagyon kezdő vagyok e téren de annál jobban érdekel a dolog! Nyáron lesz nekem is az első igazi kísérletem,a mostani magokat kacstermésből szedtem mert volt olyan szerencsém hogy a két fajta kacstermése egymásba volt fonódva,egyszerre virágzott így 99,% hogy a virágport az Angéla adta és nem egy 40-50 méterre lévő idegen fajta virágpora.Ebben az esetben dolgom nem volt,de nem is jelenthető ki hogy nem történt idegen beporzás! Persze minden elvetett magból egy új fajta lesz,de az a tökéletes ha biztosan tudod hogy nincs idegen beporzás.
A fürtöt hagyhatod kicsit túlérni majd kiszeded és az elfásult magokat.Ezeket többször átmosod,majd szárítod,de nem kiszárítod! Ezután homok és perlit keverékébe teszed és mehet a hűtőbe.Én 4-szer 10 magot tettem el minden hónap elején elültetek 10 darabot de a legjobb márciusban elvetni. Ez nálam most csak kísérlet hogy ha meglesznek a tudatos keresztezésből származó magok ne kezdőként bánjak vele.
(Eme kis halvány tudásomat ezúton is köszönöm Pjotr fórumtársamnak!)