Kulicz Creative Commons License 2017.01.25 0 0 4360

Az oltócsapokat február közepén hűtőztem, ahogy máskor is szoktam. Tehát hűtőzött csapokat használtam a törzsbe oltásokhoz, és májusban a zöldre fás oltásokhoz is. Ugyanis az oltócsapok rügyeinek teljes nyugalmi állapotban kell lenni, azért kell őket a decembertől  februárig tartó időszakban begyűjteni. 2016-ban hallottam először, hogy jobb december elején megszedni a rügyeket. El is raktam egy adagot tavaly a fagyok előtt, 5-6 fajtát. Egyébként nem volt ám olyan felhőtlen ez a fásba fás oltás. Először is, nem mindegyik törzs adta le a héját, ezeknél chip szemzést csináltam. Aztán alig akartak megindulni a szemek, amelyik meg megindult az leszáradt. Aztán ugyanaz a szem újra kihajtott, nyilván a mellékrügy. Aztán egyszer csak nőttek, mind a bolond, volt hogy egy szemből két erős hajtás. Eközben én meg agyon izgultam magam és megfogadtam, hogy ilyet soha többet. Idén viszont megint kell legalább négy tőkét, mert nagyon magasak a törzsek és a zöldre fás irreális magasságokba kerülne. Fagycsap meg nincs lent.  Így ezeknél kb. 60 cm-nél elfűrészelem a törzset és rakok bele ismét két szemet. Vagy héj alá, mint a videón, vagy chip szemzéssel. Aztán lehet izgulni megint.

Előzmény: budai2 (4357)