SzaKáL28 Creative Commons License 2017.01.20 0 0 24465

Kedves Fórumozók!

 

Újként egy kis tanácsot szeretnék kérni.

Múlt hét szerdán lefőztük első sörünket, egy Olasz féle IPA csomagot.

4kg maláta, 11liter bekeverővíz, 12liter máslóvíz.

Végeredmény 14-15 liter sörlé az erjesztő vödörben.

Sajnos a főzés végén még nem állt rendelkezésre Balling fokoló így egy glikolhoz való

refraktométerrel mértünk, ami 1,13 Kg/liter értéket mutatott.

 

Azóta beszeretünk egy rendes fokolót.

Kedden még 1021 értéket mutatott

Szerda óta 1020 és nem változik, pedig tegnap még fel is kavartam az élesztőt az aljáról, amint

olvastam valahol.

Az előzetes várakozások alapján 1015-1016-ig le kéne erjednie, mégis bizonytalan vagyok.

 

Egyik elképzelésem, hogy a vártnál jobb lett a kihozatal, így befejeződött az erjedés, mehet a másodlagosba.

 

Másik, hogy megállt az erjedés (több helyen olvastam is, hogy ilyen szempontból az 1020 kritikus érték)

Tehát vissza kellene indítani.

 

Mi lenne a legjobb megoldás? Palackozni óvatos cukor adagolás mellett, vagy adni még neki élesztőt?