A testvérek, mert Takanohana és Wakanohana - amellett, hogy mindketten Yokozunák - testvérek is
voltak, sőt még az édesapjuk is nagy bajnok volt és még egy ősük, így az utolsó Takanohana - úgy
tudom, hogy a 3.- ik volt közülük ebben a sorban és Wakanohana - ból is volt még egy a múltban.
Takanohana többszörös egyetemi és főiskolai sumo - bajnok volt fiatal korában (ez is marha - nagy
rangnak számít odakint) jellemző, hogy ezen az alapon nem is kellett végigküzdenie a Sandamme -
Makushita - ranglétrát, hanem - emlékeim szerint közvetlenül a Yuryo - ban kezdhetett és innen is
szinte azonnal, a legelső évek egyikében került fel rögtön a Makuchi osztályba, ahol néhány röpke
éven belül jutott el az Ozeki, majd a Yokozuna - rang - ig. Láttam néhány video - linkjét Sekiwake -
korából. Elképesztő volt, 95 kilósan olyan vékonynak tűnt, hogy kétszer kellett a Dokyu - ra ránézni,
hogy egyszer észrevedd.
Mindkettő nagy kedvencem volt, Takanohana valóban számomra talán az utolsó olyan volt, aki mind
küzdőszellemben, mind pedig technikailag is mindig a maximumot adta, akár a 233 kilós testtömegű
Akebono, akár pedig a 235 kilós testtömegű Musashimaru ellen (a maga 150 kilójával). Ifjabb testvére
Wakanohana, a maga 117 kg - os testtömegével igazi törpének számított az "óriás" - ok között, csakis
a technikai tudására hagyatkozhatott és Ő sem vetemedett sohasem olyanfajta aljasságokra, mint az
amit manapság még a Makuchi - ban is elég sokan adnak elő, az összecsapás előtti utolsó pillanatban
történő félre - ugrálásra (henka), illetve a "véres" küzdelem imitálására.
Ha pedig az általam felidézett Chionofuji mérkőzéseiből keveset, vagy tán egyet sem volt szerencséd
látni és szeretnél legalább ilyen módon megismerkedni sumo művészetével, készséggel linkelhetek
Neked jónéhányat. Ő a 80 - as évek igazi nagy bajnoka volt és a spotág mindmáig töretlenül tisztelt
legendás alakja. Sajnálatos módon éppen mostanában távozott az élők sorából egy másik legenda
után közvetlenül, aki Kitanoumi (24 - szeres Basho - tornagyőztes) volt, sokáig a Sumo - Szövetség
elnöke. Ő is a 80 - as évek nagy bajnoka volt és egészen halálaig a tornák többségének főbírója is.
Végül Asashoryu - ról a véleményem pár szóban : (Ő jött Akebono - Takanohana és Msashimaru után).
Maximálisan elismerem a képességeit, mind a fizikai és mentális adottságait. Technikailag is szinte
kifogástalannak láttam, bár amikor Hakuho jött, úgy érzem, hogy kettejük között a fiatalabbik javára
éppen technikai képességek - beli minimális különbség billentette el a mérleget végül Hakuho javára,
és késztette Asashoriyu - t visszavonulásra. Bár - emlékeim szerint, ahogy olvastam a "Youtube" - on
egyéb (fegyelmi) okok is közrejátszottak abban, hogy végül mind a Szövetség, mind pedig az Iskolája
is ezt a tanácsot adta neki. A küzdőszelleméről csak annyit, hogy egyáltalán nem véletlenül kapta a
"mongol dúvad" nick - nevet. Azt hiszem, Ő alapozta meg a mongol birkózás (ami a szabadfogásban
már régóta egy alapvető iskola) térnyerését és uralkodóvá - válását a mai, modern sumo - ban és az
eredmény látszik is minden versenyzői osztályban.
Bocs., amiatt, hogy ilyen sokat írtam és nyilván olyanokat, amelyeket Te éppen úgy vagy talán még úgyabbul ismersz.