Sziasztok!
Számomra úgy tűnik, Jézus Krisztus az általad idézett helyen nem a három napra tette a hangsúlyt, hanem arra, amint Jónás a nagy hal gyomrában volt valóságosan, hasonlóképpen Ő is a föld gyomrába lesz eltemetve valóságosan. Amiképpen Jónás jel volt a niniveiek számára, úgy lesz az Emberfia is jellé ennek a nemzedéknek is, amiben mi most élünk, hiszen aki nem hiszi, hogy Jónás valóban a hal gyomrában volt, az hogyan hihetné, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból!? Ha Jónás története szimbolizmus, akkor vajon a Jézus Krisztusról szóló történet is szimbolizmus? A Jónásról lejegyzett dolgok szerintem valóban megtörténtek, mégpedig úgy, ahogy meg vannak írva számunkra, ezzel együtt valóban van a történteknek szimbolikus (Jézus Krisztusra mutató) jelentése is!
Szerintem is az a lényeg (és ezt a Biblia alapján gondolom így), hogy Jónás hirdette Isten üzenetét (már ez Isten kegyelme a niniveiek számára, hogy az Úrnak van szava hozzájuk, van kegyelmi idő a megtérésre), a niniveiek hittek az üzenetnek, bűnbánatra jutottak (mindez szintén Isten kegyelme), végül megmenekültek az ítélettől (Isten kegyelméből). A történet végig Isten kegyelméről és gondviseléséről szól.
Szerintem (de ezt csak gondolom, Ti kell eldöntsétek, ezek Igével alátámaszthatók-e!) szóval szerintem volt jelentősége a niniveiek számára, hogy miként érkezett hozzájuk Jónás! Nem tudom, mennyire lehetett közismert, hogy Jónás a hal gyomrában volt három napon át (milyen hal? a cet nem igazán hal, talán valami egészen egyedi hal lehetett - de ez talán nem is fontos - biztosan jó nagy lehetett). A hal a partra köpte jónást, vagyis ez a hal kiúszott a part közelébe, nem pedig valahol távol köpte ki Jónást, akinek ki kellett volna tempóznia a partra. Nagy esemény lehetett egy ekkora hal megjelenése a part közelében, főleg, ha egy embert köp ki, aki él, és különös üzenetet hirdet! Babits Jónás könyve (ami zseniálisan indul, aztán sajnos el-elcsúszik a bibliai történettől) eléggé hangsúlyozza ezt a vonalat, hogy a niniveiek tudatában voltak annak, hogy Jónás a hal gyomrából került elő valamiképpen, látták rajta, és ez sokat nyomott a mondandója hitelességén :)) Ezt nem tudom, ám tény, én is másként tekintek az üzenetre, ha az azt hozót hitelessé teszik a körülményei :))
A lényeg: Isten munkája volt ez úgy Jónás életében, mint a niniveiek életében! Ma is így van ez, Isten keresi a Róla tudomást nem vevőket (akik akár hallottak már róla, akár nem), szól a megtérésre hívás az Isten által eszközként használtak életén és szavain keresztül, mert van mód a jogos ítélet alóli megszabadulásra, de csakis egyetlen mód van: egyedül Jézus Krisztus által Isten kegyelméből! Számomra ez Jónás könyvének mondanivalója. Hiszem, hogy a történet igaz, és megtörtént, és tudom, hogy van mindezeknek szimbolikája, ami Jézus Krisztusról, és az én bűnös állapotomból való megszabadulásom egyetlen, de elérhető lehetőségéről szól.
Még valami! Amikor Jézus Krisztus példázatban beszél, akkor előre mondja is, hogy példázatot fog mondani. Jónásról nem mondta, hogy példázatként kellene a történetét értelmezni!
Áldott Úrnapját kívánok nektek!