Sziasztok.
Én is gondolkodom full spektrumos és tiszta kék leden is. 50w-s full spektrum 1750 Ft, kék pedig 1500Ft, de a kék 30w-os opciója is egész jó. Ez utóbbi palántához király volan.
A linkelt full spectrum led egy színszűrő "búrás" led, nincs rosszabb választás. A látható spektrumból leválasztja a zöld és ahhoz közeli színeket, a többit meg részlegesen átengedi. Hangulatvilágításnak jó. A kékkel kapcsolatban igazad van, jó, de nem önmagában. Ami durva az az áruk. Ennyiért valódi CoB ledeket is lehet kapni, vagy sokkal olcsóbban 1W chipekből álló fehér ledcsoportokat.
Csak azt nem tudom, hogy egy ilyen ledhez milyen hűtés kellene. Vajon egy 50-60 w TDP-s processzor hűtése megfelelő lenne ennek? Ilyet lehetne venni 2000 körül Hardveraprón bordával együtt.
35-50W CoB forróra tüzel egy procihűtőt 1 óra alatt. Egy 6-8cm pc ventivel a tetején meg alig langyos. Én az aktív hűtésre szavazok. Procihűtőt szinte bármelyik pc boltban vagy bontóban adnak 300-500Ft áron.
De azt sem tudom, hogy milyen vezérlés kellene ennek. Arra gondoltam, hogy 100w-s biztosan vinné és nem is volna teljesen leterhelve, nem melegedne túl sem. Esetleg két 30w-s, amit rá lehetne kötni. De amúgy egy ilyen drivernek kell hűtés?
Áramgenerátoros táp kell nekik. A 20W 700ma, a 30W 1050mA, az 50W 1400-1750mA, a 100W meg 3-3,5A fix áramot igényelnek legalább 36V feszkó mellett. Erről ír is a full spectrum leded linkje.
Lehet erőltetni a fix feszültséges tápokat is megfelelő teljesítmény mellett de ebben az esetben alul kellene szabályozni a feszkót, mivel a fix feszkó ellenére a melegedő led egyre több áramot vesz fel a rendelkezésre állóból és idejekorán megadja magát, vagy jobb esetben elöregszik. Ezért is nem annyira jó megoldás Chilio fix 12V-os megoldása, akár milyen egyszerű is. Ha viszont az a szimpatikus vezérlés akkor keress 36V-os tápot és vedd vissza a beállító csavarral a minimumra.
Maguk a driverek nem igényelnek külön hűtést.