bombaba Creative Commons License 2017.01.06 0 0 2617

Öntermékeny kiviről pro leginkább a forgalmazók oldaláról származnak információk, a kontra pedig a próbálkozóktól, akik évekig vártak a termésre, mielőtt fejszét ragadtak. 

Nem vitatom a létezését, de feltehetően egy valóban öntermékeny fajta termésének magvetése által indult a szaporítása, a magvetésről pedig az idők folyamán kiderült, hogy kb 95 %-ban porzós növény származik belőle. A maradék 5 % még lehet termős vagy öntermékeny, szóval elég kicsi az esély hozzájutni.

Itt a topikban is sokan próbálkoztak bolti kivi magvetésével, de elvétve számoltak be az eredményéről, próbáld meg kikeresni a hsz-ek közül.

Közel 20 éve én is ilyen fajtával kezdtem próbálkozni, sok évet (és sok pénzt) vesztegettem el a többszöri próbálkozás során.

Termésmennyiségben összehasonlítást ne várj, a Hayward nagyon sokat terem, az Solo (a Star-l forgalmazott fajtája volt) termésmérete kb cseresznye méret volt szőrösen, szóval inkább gutaütés, de ez legalább termett. Voltak más fajták is, amikkel próbálkoztam, de vagy a virágzásig sem jutottak el, vagy porzós tövek voltak. 

Ha a kihívás hajt, akkor hajrá, végtelen lehetőség vár.

Ha kicsi a helyed, akkor a kopasz kivivel jobban jársz, ezek közt valóban van öntermékeny, én az Issai-t ismerem, de van ma már sok fajta.

Előzmény: BAttila1964 (2616)