Sziasztok!
Tegnap főztem egy Balti Portert, és kicsit több mint 24 óra elteltével nem látom hogy az erjedés nagyon beindult volna. Vagyis beindult, de nem túl gyorsan.
Jelenleg 8-10 másodpercenként buggyan egyet a kotyogó, habképződésnek (a fehér erjesztőtartályon keresztül) nyomát sem látom. Ez normális?
OG: 1.078
Élesztő: Wyeast Okoberfest Lager, jelenleg kb 17 C hőmérsékleten (3 hőmérő 3 különbözőt mért, 16, 17 és 18 C)
2 csomaggal ment 22 l-be.
Az erjesztő elvileg normálisan zár, eddig minden főzésnél (egy adag élesztővel) ennyi idő után majd felrobbant a kotyogó. Igaz azok ale élesztők voltak, magasabb hőmérsékleten, és alacsonyabb OG-val.
Az élesztő csomagolása 18-22 C-t mond az erjesztéshez, a recept ezzel az élesztővel 12 C-t.
Túlparázom a dolgot? Először főzök ilyen magas OG-t.
Előre is köszönöm a választ!