fraTIK63 Creative Commons License 2017.01.01 0 1 219

Varga Zoltán 1944. december 31-én született Válon, de 1945. január 1-én anyakönyvezték!

1964-ben olimpiai bajnok és Európa-bajnoki bronzérmes volt a magyar válogatottal, amelyben tizenkétszer lépett pályára, és kétszer volt eredményes. 

Tizenhat évesen a Ferencvárosban kezdte pályafutását, ahol hét év alatt 135 mérkőzésen 53 gólt és négy bajnoki címet szerzett. A zöld-fehérekkel - a döntőben a Juventus elleni 1-0-s sikerrel - 1965-ben megnyerte a Vásárvárosok Kupáját.

Az 1968-as olimpia előtt disszidált, így Mexikóban már nem játszott a válogatottban. 1969 és 72 között a német Hertha BSC-ben 34 mérkőzésen kilenc gólt szerzett, a skót Aberdeenben 26/10, a holland Ajaxban 12/2, a német Borussia Dortmundban 51/10-es meccs/gól átlagot produkált. Utolsó csapata játékosként a belga Gent volt.

Játékospályafutása után biztosítási ügynökként, majd a kölni főiskola elvégzését követően edzőként dolgozott. Magyarországon többek között a Ferencvárosnál, a Honvédnél, Diósgyőrött és Győrött edzősködött, 2009. májusától a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia szakmai tanácsadója volt.

2010. április 9-én 65 éves korában hunyt el Budapesten.

Egy legendás ferencvárosi ötösfogat: Szőke István, Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté