A január havi Hihetetlen, illetve UFO magazin a mi szempontunkból érdektelen. Persze lehet, hogy van benne valami aprócska történet, mert épp csak átfutottam, és a koncentrálóképességemet egy alapos nátha befolyásolja.
Viszont újraolvastam egy, a Nyikorgó idegen című novelláskötetet, találtam benne valami érdekeset. Még mielőtt mondanátok, tudom, hogy az irodalmi ábrázolás és a dokumentum nem azonos műfaj. Ennek ellenére remélem, hogy nem érdektelen, amit leírok. Jemcev - Parnov (társszerzők) a Fellázadt harminctrillió című novellájáról szeretnék írni. A történetben egy geológuscsoport indul a tajgába a húszas-harmincas években, feltárni az esetleges ásványkincseket. No meg viziutat létrehozni, hogy megkönnyítsék a közlekedést. Egy ottani vadász segíti őket, és elmondja, hogy a Labinkir, illetve az azzal összeköttetésben lévő Kapu-tóban az ördög lakik. Többször látták, az apja vadászkutyáját is a szörny kapta el. Persze, a nagyokosok azt gondolják, hogy egy óriási harcsa. Aztán ők is találkoznak vele. Állandóan gyíknak emlegetik, de miután nagyobbrészt vízbe él, és kopoltyúi vannak, én inkább olyasféle lényre tippelek, mint a japán óriásszalamandra. A történet többi része a mi szempontunkból nem számít, amúgy is erőltetettnek érzem.
Viszont érdekelne, vajon a szerzők hallottak-e valami hasonlót rebesgetni, vagy csak kitalálták az egészet. Többször hivatkoznak Jefremovra, aki az orjon-orhojról írt egy novellát.