Sajnos nincs ötletem, mi lehet a kérdéses növény, a levele alapján Cymbidium, de a virág tényleg kicsit másmilyen, leginkább az ajakrész nem hasonlít a többi Cymbi hibridre. Persze aztán lehet, hogy valami nem szokványos hibridről van szó, vagy valamelyik Cymbidiella faj is szerepel a szülővonalban.
Én idén nem bántam kesztyűs kézzel a Cymbidiumokkal, nyáron kitettem őket a tűző napra (persze szoktatás után), délelőtt 10 órától délután 3-ig sütötte őket a nap közvetlenül, előtte-utána is erős szórt fényt kaptak, és most jobban virágoznak, mint tavaly, amikor árnyékosabb helyen nyaraltak. Erősen világoszöldes lett a lombozatuk a naptól, de több helyen olvastam, hogy ez normális nyáron (most télire mélyebb zöld lett ismét). Nem mondom, hogy emiatt, de tény, hogy idén jobban virágoznak.
A Cymbidiumok közül a C. tracyanum a legnagyobb kedvencem, nagyon szeretem az illatát. Sajnos nincs nekem, de a méretei miatt nem is igazán tudnám hova tenni, viszont a Füvészkertben minden januárban megcsodálom a virágzását.
A kenderpálmáimat tavaly már kint teleltettem, nem foglalták a helyet bent szerencsére. Magról vetettem őket 8 éve, és korábban még nem mertem kint hagyni őket télire, de most már viszonylag nagyok lettek, menniük kellett (kellett a hely az orchideáknak.. :)
A Zygo magvetésből lassan áttűzdelek friss táptalajra, szépen növögetnek:
(A lombikon a beosztás ml-t jelez).
És a november végén kiültetett néhány növényke, amik már túlélték az akklimatizálás viszontagságait:
előtérben Dendrobium antennatumok, hátul D. parishiik, balra fent Cattleyák, jobb alsó sarokban Phalaenopsisok.