ptak Creative Commons License 2016.12.26 0 0 64157

Én is pont két éve vettem a bordó mini Cymbit egy "mentsetek meg" polcról, és szintén nekem is most nyílt először :-) Vettem egy másikat is akkor, de az még nem virágzott, kíváncsi vagyok, más színű lesz-e.

A Papaya Kiss is vele egykorú, őt is mostanra sikerült helyrepofozni, szintén névtelenül vettem. Mondjuk majdnem kinyírtam szegénykét, mert beraktam a télikertbe 14 fokra tavaly télen (azt hittem, hogy nobile hibrid), ahol elkezdett sárgulni és levelet dobálni. Aztán gyanússá vált a dolog, mert a mellette lévő nobile Dendrobiumnak meg semmi baja nem volt. Szerencsére a cserepén volt egy matrica Sa-Nook felirattal, és a neten rákeresve kiderült, hogy ezek bizony bigibbum hibridek, úgyhogy ment is be a meleg szobába. Aztán már csak arra vártam, hogy virágozzon, hátha a Sa-Nook honlap alapján majd sikerül kitalálni, kicsoda-micsoda.

Nálam a veranda egy része van beüvegezve (pontosabban "bepolikarbonátozva") a növényeknek, 4,5 m2-en, 12-14 fokra fűtve - így főleg mérsékeltházi orchideákat kezdtem nevelni. Van egy régi fedett akvárium is itt, aminek az aljába tettem egy fűtőkábelt, abban lakik pár ékszerorchidea - Ludisia discolor meg Macodes petola. Ennek az akváriumnak a környezetébe rakom azokat az orchikat, amiknek kicsit melegebb kell, pl a Brassiákat, Zygopetalumokat, így ők 16 fokot kapnak. A sarkokba, a földre, ahol meg a leghidegebb van, ott van a nagy Cymbi, illetve Coelogyne cristata, Pleurothallis stricta, ők nem bánják a 10 fokot.

Nálam is van egy ventilátor, ami mozgatja a levegőt, még a télikert beüzemelése utáni első télen jelent meg egy csomó penész a növényeken, botritisszel az élen, az jó tanulópénz volt, hogy mennyire fontos a légmozgás. Szerencsére akkor még nem voltak orchideáim, csak néhány kenderpálma, leanderek meg egyéb strapabíró dézsások. Azóta folyamatosan megy egy ventilátor azokon a napokon, amikor zárva kell tartani az ajtókat, a botritisz meg eltűnt. Persze tavasszal is jól jön a ventilátor, amikor a napsütés felmelegíti a télikert felső részét, alul meg még hideg a levegő. Sajnos a tetőn nincs ablakom a szellőztetéshez, csak oldalt két nagy ajtó. Gondolkozom valami utólagos megoldáson, mert nagyon kellene.

A magoncokat folyamatosan ültetgetem ki cserépbe, november végén is volt egy adag, illetve most a héten is tervezek majd kiültetni egy újabb adagot, amint meglesz a Sphagnum-moha és kókuszháncs, amibe ültetem őket. Készítek majd róluk képeket.

Lengyelül sajnos nem beszélek - még gimnazista koromban egyszer elkezdtem tanulni, de aztán nem jutottam messzire.

Előzmény: Geobstem (64154)