Csimpolya Creative Commons License 2016.12.01 0 0 1010

A Légy jó mindhalálig nekem sem tetszett, mert egyszerűen nem tudtam megbirkózni az akkori diákok szóhasználatával. Talán érdemes lenne megint nekiállni.

A Pál utcai fiúk pedig túlzottan "férfias" írás. úgy értem, jóformán csak férfiak/fiúk vannak benne. Viszont már akkor megfogott Nemecsek apjának villanásnyi jelenete, aki az úr kabátját varrja, hiszen a temetésre pénz kell.Közben sír, de vigyáznia kell arra, hogy a könnyeivel ne kenje össze az általa varrt elegáns kabátot. Húsz év elmúltával újraolvasva, feltűnt, hogy mind Boka, mind Ács Ferenc született vezéregyéniség. A regény megjelenésének századik évfordulóján volt egy kiállítás róla a Petőfi Irodalmi Múzeumban, azt megnézve próbáltam elgondolkodni, mi is történhetett a hőseivel. Sajna, nagy az esély rá, hogy meghaltak a világháborúban, esetleg az azt követő járványban. Jobb esetben csonkán vagy vakon kerültek vissza a frontról.

Azon is eltöprengtem, hogy ha Boka tudja, hogy az édes grund megszűnik, vajon háborúznak-e, vagy egy elegáns gesztussal legyint, és azt mondja Ács Ferinek, arra az egy napra a tied, csinálj vele, amit akarsz.Kezdek rájönni, hogy ha egy regény ennyire foglalkoztat, nem lehet az rossz!

Márkus Lászlónak nagyon jól illettek a Molnár által megírt szerepek, örülök, hogy megvan ez a felvétel, és bármikor újranézhető.

Vagy harminc éve a szerző három egyfelvonásosát egy este adták, név szerint az Előjáték a Lear királyhoz, a Marsall és az Ibolya szerepelt együtt. Az utolsó volt a kedvencem.

Előzmény: dmmddm (1009)