Üdvözlet Mindenkinek!
Itt új vagyok, de 2 éve vagyok crohnos. Egyik napról a másikra jött az egész, se fájdalmam nem volt, a hasam sem ment.
Egy éjjel elájultam, akkor tört rám egy iszonyú györgyös fájdalom.
Jött a kórház, és kivizsgálás. A tükrözés után megállapították, hogy van egy nagy polipom, és a jobb oldalon gyulladt a vastagbelem.A szövettan, rossz volt, de műteni még nem lehetett a gyulladás miatt. Jött az infuzió, majd a medrol.
2 hónap alatt a gyulladás annyira csökkent , hogy meg lehetett műteni.A ball oldalt teljesen eltávolították. Most pentasat szedek, és 10 év kontrol. Ez most 2 hónap múlva esedékes. Az első negatív volt, de most is félek mivel a legelső alkolommal sem fájt semmim. Igaz néha most érzem a hasam, és időnként előfordul hasmenésem, aztán pedig szorulás.
Ami a diétát illeti sok félét tartottam. Mondjuk a műtét után nagyon szigorú volt semmi rostos, vagy nyers zöldség gyümölcs.Most több minden mehet. Az a gondom, hogy 2 orvos sem mondja ugyanazt. Sőt a diétás nővét szintén mást mond.Egyéni érzékenységnek megfelelöen ki lehet próbálni dolgokat.
Így magam próbálok ki miket ehetek. Olaj helyett kókuszolajat használok, de abból is keveset.Teljesen elhagytam a vörös húst, csak csirkét eszem, és nagyon ritkán pulykát.
Szintén elhagytam a fehér lisztet, és cukrot.
Érdekes, de a tej nem okoz gondot. Olvastam, hogy van akinél 6-8 évig is nyugalmi szakasz van.Ebben reménykedem.