Bölcs tanácsot nem tudok adni, de leírom én mit csináltam egy kizárólag kíváncsiságból elültetett, gyümölcsösnél vásárolt, csemegeszőlő magjából kihajtott szőlővel.
A magokat betettem egy virágcserépbe és -mivel mindez télen történt- kitettem a lakás egyik délre néző szoba ablakába. Mindez 3 évvel ezelőtt volt. Emlékezetem szerint a magok egy része, nem törődve a nyugalmi időszakkal, kicsírázott és növekedésnek indult. A két legerősebb hajtást meghagytam.
A fagyok elmúltával kitettem az udvar egy jól védett, többnyire árnyékos helyére, ahol nem sokat, de nőtt.
Télre ismét bevittem a lakásba és a kiszáradás ellen öntöztem.
A következő nyáron átültettem egy nagyobb cserépbe és ősszel levittem a pincébe, ahol az igen gyenge fény ellenére, a nyugalmi állapot vége után, kihajtott a legfelső szem. Időközben a gyengébb, konkurens hajtást eltávolítottam. A jó idő elérkeztével ismét felhoztam és egy még nagyobb cserépbe ültettem. Az idén nyáron vékony, de legalább 1 méteres hajtást hozott. Kb. egy hónappal ezelőtt kiültettem a szabadba és betakartam. Kíváncsian várom mi lesz belőle.
A szőlő gyümölcse fehér nagy szemű volt és vélhetően valamelyik mediterrán országban termett.
Még annyit, hogy talán Ali-bá írta egyszer, hogy ő már hatodik éve ápolgat magról ültetett szőlőt, de mintha nem lett volna nagyon megelégedve vele.