juhosttt Creative Commons License 2016.11.24 0 0 20679

Hát ha így lenne akkor a jobb borvidékeink mind a fasorban sem lennének és csak a kunsági  borvidék és a homoki szőlő lenne. Úgy nagyon leegyszerűsítve ezt a dolgot: a zöld munka elsődlegesen befolyásolni képes ezt. Ha nem végzel időben hajtásválogatást esetleg csonkolást akkor csak a hajtásba nyomja végig az energiát és kevesebbet a termésbe. Persze a megfelelő időben és megfelelően végzett munka nagyon fontos. Ha túl korán csonkolsz töménytelen hónaljhajtás lesz, ha túl későn nem éred el a kívánt célt. Ha túl sok a lombozat akkor kevesebb anyag jut a termésnek, túl nagy lesz az önárnyékolás, ha túl kevés a lombozat akkor megint csak nem tud eléggé asszimilálni a termés és nem tud rendesen beérni a termés.

Előzmény: szenyor Lopez (20678)