Falusi1 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 20650

Mindenkinek köszönöm az eddigi észrevételeket kötődés témában. Az ok, amiért ezt most előhoztam az, hogy az idén fordult először elő kötődési probléma 2-3 évvel ezelőtt termőre fogott fehér tőkéken. Nem arról van szó, hogy a fürtök madárkásak, vagy ritka bogyójúak lettek, egyszerűen leszáradtak a virágzás után. (A másodtermések egyébként nekem is olyanok lettek mintha mi sem történt volna.)  

Tény, hogy az időjárás nem volt ideális az idén virágzáskor (sem), de ennek szerintem nem a totális fürtszáradás a következménye egyes tőkéken.  Kötődési problémák a vörös tőkéken is előfordulnak minden évben, de nem fürtszáradás, formájában. 

Bórt eddig nem használtam, de a virágzás előtt peronoszpóra ellen sem permeteztem, ha az időjárás egyébként nem indokolta.

A bórral ezek szerint vegyesek a tapasztalatok. A fürtperonoszpóra megjelenése néhány tőkén, főleg úgy, hogy máshol a növényen és másik tőkéken semmi jele, számomra érthetetlen. Volt már peronoszpórával dolgom fürtön is, de az semmivel nem volt összetéveszthető. Az a megfejthetetlen, hogy a fürtök minden előjel nélkül lényegében két nap alatt megbarnulnak és megszáradnak. Mindenesetre  jövőre permetezni fogok bórral és peronoszpóra ellen is a virágzás előtt.

Kérlek benneteket, hogy a témát ne tekintsétek lezártnak. Folytassuk az elmélkedést, mindannyiunk okulására.