juhosttt Creative Commons License 2016.11.10 0 0 3556

Ez a naptári napra időzített csirkézést már rég el kellene felejteni. Az időjárás szabja meg, hogy mikor csirkézd fel és meddig legyen felcsirkézve.

Én tavaly dec23-án még a kertet ástam. Na már most ha a föld meg se fagyott, még a felső réteg sem akkor nem volt olyan hideg hogy indokolt legyen a csirkézés (nem is volt indokolt) mert annyira hideg nem volt. Sőt alapvetően se volt olyan -15-20 fok hogy indokolt legyen. Persze fő a biztonság.

A csirke kibontását februárban végeztem, egy a szőlős fórumból ismert Medveger kollégától! Hát nagy szerencsém volt hogy kibontottam a csirkét, mivel utána olyan szintű felmelegedés következett (bár csak rövid ideig, de ez is elég volt) hogy a rügyek simán bepállottak volna. 

De ugyanez előfordul a túl korai csirke esetén is. A kordonos szőlőket sose csirkézem mégse fagy el. Az éghajlatunk nagyon meg van változva, ezen téren a régi szakirodalom már nem sokat ér.  Persze vannak alapvetően hideg helyek az országban az is tény.

De pl a tavaszi fagy ellen a csirkézés már nem sokat ér. Ha tavaszal se bontod ki a csirkét, sok rügy bepálik a föld alatt. Tavaszi fagy ellen az ima segít, vagy minden más vajákolási módszer amit kicsiben még gazdaságosan ki lehet vitelezni. 

Előzmény: Józsa Imre (3550)