Soká Creative Commons License 2016.11.08 0 0 74

Igen, a "rendszer" jól hangzik, de azért az optika, az kőkemény fizika. Ha egy lencse nem rajzol szépen, az minden vázon csak egyre rosszabb lehet. Engem elsősorban az objektív rajzolata érdekel, az egyéb tulajdonságai (gyorsaság, súly, építettség, használhatóság) nem elhanyagolható, de másodlagos.

Én nem vittem túlzásba az objektív választáson való agyalást. A fix 50-es kihagyhatatlan. Felette úgy tűnt (10 éve), hogy a 70-200-nak nincs jó alternatívája. A 2,8-as nagyon drága volt, maradt az f4. Dilemma nagylátónál volt, de akkor már rájöttem, hogy FF vázam még sokáig nem lesz, tehát megteszi a croppos zoom. Megnéztem tesztképeket a szóba jöhető Tamron/Sigma vonalon és nem nagyon találtam megfelelőt. Így aztán lett Tokina 11-16, amit egyáltalán nem bántam meg. Kicsit "kemény" a képvilága, de ehhez a látószöghöz ez nem zavaró. A 24-105 a legrosszabb választásom volt mert mindhárom előző obi veri képminőségben, ugyanakkor persze utazózoomnak megfelelő. Meg ha nagy ritkán videózok, akkor azt használom.

Ha kellene, most fix obikat vennék.

Én kitobit csak az első vázhoz vettem 2005-ben. Hát, 8mp-en elment. Azóta a kitobik is sokat javultak, szerintem.