Szia !
Én először színek szerint válogatom. (Először is így a legkönnyebb kezdeni; Még a legkisebb gyerekek is simán és szívesen tudnak benne segíteni...)
A ritka színeket (nálunk: rózsaszín, lila, zöld, kék, narancs, burgundi) tovább általában nem is szortírozom, mert, ha valahová kelleni fognak, akkor pont a spéci színük miatt lesz rájuk szükség. A szín válogatással egy időben külön teszem a Technic (és Bionicle) elemeket, a kerekeket, lánctalpakat és az "üvegeket". Érdemes ezeket valami karcmentesebb módon tárolni (kis nejlonokban pl.) Külön kerülnek a nagyon spéci és ritka elemek: pl. tűzoltó létrák, markolókanalak, rámpák, rugós alkatrészek, hajó/repcsi- és helikopter cuccok, stb. ... rengeteg minden.
Mivel a legkisebb gyerekem (8é) minifig-mániás, ő azokat külön tárolja. Nekem van félretéve egy-két ritka szerszám, fegyver, tökfödő, stb.
Korábban ritka színnek számítottak nálunk a "tan"/ bézs, barna és egyéb "föld-színek", de pont azért fogtam most bele a tank építésbe, mert egészen tisztességes mennyiség jött már össze belőlük.
A gyakori színeink: sárga, piros, fehér, és persze a fekete, vil.- és sötét szürke.
Ezek hatalmas dobozokba kerülnek először, majd a szortírozásukat a következőképpen szoktam elvégezni:
-alaplapok (pl. 8x10-12esek, 4x8asok, stb.)
-kisebb "laposak" (általában 2xvalahányasak, vagy 1xhosszúak)
-egészen kicsi laposak (1x1, 1x2, 1x3)
-utóbbiak speciális fajtái (sima laposak, simák 1-1 pöttyel, zsanérok, rácsok, stb.)
illetve hasonlóan az 1x-es magasságú elemekkel. (Ott kicsit kevésbé különítem el a dupla széleseket a szimpláktól, de az 1x1, 2x1-eseket érdemes ott is szétválogatni, mert nehéz lehet keresgélni.)
Ja, a lényeg: nekem beváltak a cipősdobozokon kívül, a sokrekeszes szerszámos-dobozok, de a profik olyan kis-fiókos csavartartó eszcájgokat használnak, - ahogy láttam. Ezekben a spéci, de gyakori elemeket érdemes funkció szerint válogatni: pl. nálam nagyon fontosak szoktak lenni a "90o-ban elfordító elemek": csuklók, könyökök, 1x1x1-es elemek, amiken 1-2-3 oldalon plusz dudor van (ld. pl. a tank periszkópját). Az oldalt lukas Technic elemeket is ide sorolom, ha nem túl hosszúak (1-2-4 hosszúság). Fontosak még az összecsatlakozó csuklós elemek is.
Hatalmas kupac van a kis színes, átlátszó 1x1x1/3-os (lapos) szögletes és kerek elemekből, valamint a kerek vagy lekerekített cuccokból.
Ha valami az alakja miatt lényeges (pl. 1x1x2/3-os lejtő), akkor ott néha hajlandó vagyok összekeverni a színeket is, mert úgyis jól elkülönülnek és kereshetőek a saját rekeszükben.
Lehetetlen mindent külön leírni, de ebből már kb. látszik a lényeg és az elv. A net is ad ötletet a brick-list-eknél, hogy hogyan csoportosítanak. A "háztetők", lejtők, íves lejtők pl. külön nagy csoport.
Azt tartsd szem előtt, hogy könnyű legyen keresgélni.
Jó szortírozást ! (Tapasztalatom szerint, addig nincs is esély komoly projecteket építeni, ameddig ez meg nem történik, mert az állandó túrás/keresgélés elveszi az időt, energiát és kedvet. Ha viszont szinte azonnal megvan a keresett alkatrész, akkor hatalmas az idő-megtakarítás.)