Nem is mondtam, hogy ennyire egyszerű, csak a közérthetőség kedvéért írtam amit írtam. Nem lehet akadémiai székfoglalót tartani egy netes politikai fórumon. Sok dolog befolyásolhatja a termelékenységet, azon kívül is amit leírtál.
Egyébként a német (francia, brit) márkás lekvárok ára max másfélszeres (mondjuk Zentis biabetikus) mégis négyszeres bért kapnak, de van amikor a magyar nevenincs drágább, mert az az álláspont, hogy a magyar csak jobb lehet. (Nagyon meg kell nézni mennyi a gyümölcstartalom! A múltkor majdnem vettem angol lekvárt, de aztán elolvastam, hogy harminc százalék benne a gyümölcs. Mondjuk nem volt drága, de akkor se.) Kár, hogy ezt csak itthon "tudjuk". Ettől még, ha kicsiben nyomjuk, akár működhet is. Bár aki evett más un. nagymama lekvárját háromszoros áron, az nem biztos, hogy újra vágyik rá. Nem baj, majd más néven, más üvegben újra kihozzák.
Az lekváros üvegjeink, a csomagolásunk is elmarad sokszor a szerencsésebb országokétól, ez is sok mindent befolyásol. Beszéltem egyszer egy vállalkozó haverommal, aki azt mondta a cukorkájára, hogy lédig akár harmadáron is adhatná, de a csomagolás olyan drága.... Namost, sokan inkább olcsón próbálnak eladni. Magyarország nagyon árérzékeny, éppen a kis keresetek miatt. Sőt még én is nagyon megnézem mit veszek meg, drágán. Az ember, ha nem beleszületett a vagyonba, akkor többnyire úgy lehet jómódú, ha nem szórja a pénzt. Csak azért fizet sokat, aki meg is éri.
Szóval lehet még ezer dolgot felhozni, ami befolyásolja a termelékenységet. Mindet nem sorolnám. Ettől függetlenül a lényeg mégiscsak az marad, hogy a fele az átlagos termelékenysége Magyarországnak (ezen nem sok vita van), mégis a negyedét keressük átlagban.