Törölt nick Creative Commons License 2016.11.03 0 0 1290

Ahogy mondod. Úgy még szarabb az állás. Még a kínaiak is megelőznek.

Emlékszel mikor átjártak Ausztriába vásárolni az ottani boltokba. Ugyanazt vették, mint a cég itthoni boltjában és mégis olcsóbbnak jöttek ki.

Az ingatlannál valóban durva eltérés van, meg a szolgáltatások egy részében, de egyébként....

Tudod mennyi mindent veszek a neten nyugatról? Szállítással együtt olcsóbban mint itthon a boltban. Pár napja is egy dezodort rendeltem Hollandiából. Szállítással nyolcezer volt. Itthon a boltban tíz. De a felvidéki memóriakártya is harminc százalékkal olcsóbb mint a legolcsóbb ugyanolyan magyar. És folyathatnám a sort.

Egy magyar ezt mondja:

Németországban (egyelőre) egy keresetből is jobban élünk, mint Magyarországon kettőből. Hozzávetőlegesen egy év alatt annyit félre tudunk tenni, hogy jó színvonalon fél évig akár munka nélkül is fenntarthatnánk magunkat (a férjem nagyjából ugyanazt a munkát végzi itt is, mint otthon).
Amióta itt élünk, hetente eszünk halat, gondolkodás nélkül megvehetjük az egészségesebb élelmiszert, és pár havonta egy belföldi hosszú hétvégét is megengedhetnénk magunknak. Tervezhetünk nyaralást és síelést is. És nem csak fényes ábránd a kéthetes kikapcsolódás valahol messze Európától.
Otthon sokszor hallottam, hogy ugyan Németországban jobbak a bérek, de minden sokkal drágább. Ez egyáltalán nem igaz. Sok dolog drágább valamennyivel, de arányait tekintve közel sem annyival, amennyivel magasabbak a bérek. Nem mellesleg az élelmiszerek, üzemanyag, ruházati cikkek, sportbérletek, színházjegyek, szabadidős programok sokszor jóval olcsóbbak, mint otthon.
Budapesten az átlag nettó fizetésből szűkösen jön ki egy albérletben élő pár, ahol csak az egyik fél dolgozik. Itt az átlag nettó fizetésből, egy keresettel egy kisebb városban jó színvonalon lehet élni, és nem irracionális közben autóra vagy nyaralásra gyűjteni.

http://hellomagyarok.hu/szubjektiv/miben-lett-mas-az-eletem-nemetorszagban

Mondjuk standard szivart sokkal olcsóbban lehet venni, az biztos, mert szoktam mikor ott vagyok, Itthon már nem is veszek. Kimegyek kirándulunk is egyet, és feltankolok szivarból. Jobb a léleknek, mintha itthon dupla áron veszem. És még jól is éreztük magunkat.

Előzmény: Herepessy (1285)